OM: hennephandel ernstig verstoord door inval Nieuwegein

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN - Met de inval in Nieuwegein is "de hennepketen" in ieder geval ernstig verstoord. Dat zegt het Openbaar Ministerie na de politie-actie waarbij vanochtend een groothandel en een growshop op industrieterrein De Liesbosch werden binnengevallen. Vier verdachten werden opgepakt.
De inval, die al vroeg van start ging, vormt de eerste zichtbare actie na een onderzoek van ruim een jaar. De groothandel wordt ervan verdacht als grootste leverancier in Nederland een belangrijke rol te spelen bij de professionele hennepteelt in Nederland en vermoedelijk de rest van West-Europa. Het bedrijf zou een jaaromzet hebben van 25 tot 30 miljoen euro.
Beelden van de inval in Nieuwegein die de politie zelf heeft gemaakt

HENNEPKETEN

"Wij zijn overtuigd dat we hiermee de keten verstoren", zegt persofficier Natasja van Collenburg tegen RTV Utrecht. "Het idee dat je met één actie alles oplost, is achterhaald. Maar wat we wel weten is dat we de markt op dit moment ernstig verstoren. Dit is de grootste speler als groothandel en dat betekent dat het een stuk moeilijk zal zijn om aan spullen te komen voor die grootschalige hennepteelt."
Het onderzoek geeft aanwijzingen dat het klantenbestand van HGP Groothandel vrijwel uitsluitend uit bedrijven bestaat die actief zijn in de hennepteelt. Het bedrijf is daarmee een essentiële schakel in de grootschalige hennepteelt, zo luidt de verdenking van het OM.

NORMAAL

HGP Groothandel opereert wel heel open, met een website en een vestiging op het bedrijventerrein, alsof het gaat om doodgewone spullen voor in de tuin. Ze verkopen - naar eigen zeggen - onder meer zaden, voedingssupplementen en tuingereedschap. Van Collenburg: "Wat je ziet is een criminele onderneming, die zich voordoet als normaal. Wat ook opviel was een afzuiginstallatie die echt stil gemaakt is, zodat hij bijvoorbeeld in een woning gebruikt kan worden. Dat heb je voor tomatenteelt echt niet nodig."
Tot drie jaar geleden was de werkwijze van de groothandel niet perse strafbaar. Maar sinds 2015 is daar verandering in gekomen. Niet alleen de grootschalige hennepteelt is strafbaar, maar ook de voorbereiding daarvan is sindsdien strafbaar gesteld in de Opiumwet.
"Er gaan hele grote zwarte geldbedragen om in de hennepteelt, het gaat gepaard met liquidaties, met geweld, met dreiging, brandgevaar in woningen. Er zijn allerlei redenen waarom hennepteelt fout is en waarom het ook fout is om te leveren om dat te kunnen doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.