Mogelijk vrijliggend fietspad op Lekdijk tussen Wijk en Amerongen

© RTV Utrecht
AMERONGEN - Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden onderzoekt de mogelijkheid om een vrijliggend fietspad te maken op de Lekdijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen. Dat is een grote wens van omwonenden van de dijk.
"Heel veel mensen maken zich zorgen over de verkeersveiligheid", verklaart woordvoerder Clarion Wegerif. "Er rijden motoren, fietsers. Heel veel mensen willen daar met de dijkversterking verbetering van de verkeerssituatie."
De Lekdijk wordt de komende jaren versterkt, want hij voldoet niet meer aan nieuwe veiligheidseisen. Er wonen steeds meer mensen achter de dijk en er is meer bedrijvigheid. En door klimaatverandering zullen we vaker met hoog water te maken krijgen. Daarom wordt het geheel van Schoonhoven tot Amerongen aangepakt.
De hele Lekdijk wordt aangepakt de komende jaren.
De hele Lekdijk wordt aangepakt de komende jaren. © Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

GELD

Of er ook daadwerkelijk een apart fietspad komt, is nog niet duidelijk. De komende tijd onderzoekt het waterschap wat er allemaal kan met de Lekdijk, in samenspraak met omwonenden. Volgend jaar zomer moeten er een aantal ontwerpen op tafel liggen.
De woordvoerder benadrukt dat het Hoogheemraadschap alleen geld krijgt voor de dijkversterking. Voor een fietspad, zal er extra geld moeten komen: "Het waterschap is niet van de fiets". En ook zal er gekeken moeten worden of een eventueel fietspad te combineren valt met de veiligheidsmaatregelen, de natuur en de landbouw langs de dijk.
De dijkversterking wordt voor 90% betaald door het Rijk met het Hoogwaterbeschermingsprogramma. 10% betaalt het waterschap uit geïnde belastingen. "Daarvan kunnen we een mooie stevige dijk neerleggen", aldus Wegerif.

SERIEUS

Gisteravond was er een informatiebijeenkomst. De wensen van omwonenden die daar werden geuit worden wel serieus genomen, zegt het waterschap. "Er wordt naar gekeken". En dat leidt meteen tot een enthousiaste reactie op de Heuvelrug:
Fietsen over een nieuwe dijk duurt nog jaren. Komende zomer liggen er dus ontwerpen voor de Lekdijk. In de zomer van 2020 rolt daar een voorkeursvariant uit. Pas in 2023 gaat er een schop de grond in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.