Burgemeester Backhuijs: drie invallen in één week in Nieuwegein is 'toeval'

NIEUWEGEIN - Dat er drie keer in één week een grote politie-actie was in Nieuwegein is "toeval". Volgens burgemeester Frans Backhuijs hoeven Nieuwegeiners zich dan ook niet perse meer zorgen te maken over de veiligheid in de gemeente. "We moeten ons als sámenleving zorgen maken."
"Ondermijning is op grotere schaal aanwezig dan we soms denken. Daar moeten we met zijn allen oog voor hebben en daar moeten we bij helpen om dat te bestrijden. Dat is wel een strijd die gevoerd moet worden", aldus Backhuijs.
Tekst loopt door onder de video.
De politie deed vanochtend invallen bij twee bedrijven in Nieuwegein. Bij een growshop en een groothandel met benodigdheden voor hennepteelt. Gisteren werden zes verdachten aangehouden wegens betrokkenheid bij cocaïnehandel. En vorige week was er een grote zoekactie, waarbij niet bekend gemaakt is waarom het ging. Diverse media meldden toen dat de actie gericht was tegen de zogenoemde 'mocro-maffia'.

TOEVAL

"Dat die drie dingen nu bij elkaar komen is toeval", aldus de burgemeester. "Dat zijn drie verschillende onderzoeken die ook niets met elkaar te maken hebben. Blijkbaar was het zo dat het in die onderzoeken nu tijd was om op te treden."
"We werken met zijn allen samen aan de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Dus we hebben daar veel aandacht voor, dus kan het zijn dat het toevallig wat vaker bij elkaar komt."

GROOTHANDEL

Nieuwegein was door het politie en OM geïnformeerd over de inval en was dus op de hoogte van de gang van zaken op het bedrijventerrein. Toch blijft het volgens de burgemeester erg lastig om altijd in het oog te houden wat er aan de hand is op industrieterreinen.
"Het zijn best risicolocaties en soms weet je ervan en soms niet. Kijk een growshop is heel duidelijk, maar bij een groothandel is niet direct aan de buitenkant te zien wat er precies gebeurt."  

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.