Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug viert 15e verjaardag

© Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHTSE HEUVELRUG - Zo'n 150 duizend jaar geleden duwde een dikke laag met ijs de grond rondom Veenendaal, Rhenen en Amersfoort op, tot de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is het uitgegroeid tot een belangrijk leefgebied voor dieren en planten. Om dit gebied te beschermen draagt de Heuvelrug al vijftien jaar de status van nationaal park. En dat is een feestje waard.
"We weten allemaal wat een nationaal park inhoudt, want we kennen het uit Amerika en Afrika. We weten dat dit een bijzonder gebied is waarvan je mag genieten. Maar waarmee je ook voorzichtig moet zijn", vertelt Saskia van Dockum, directeur van het Utrechts Landschap.

ECOTUNNEL

Van Dockum kijkt met trots terug op wat er allemaal is bereikt de afgelopen vijftien jaar. Zo is er bij Elst een ecoduct gerealiseerd. "Noem het maar een ecotunnel, want de provinciale weg loopt over het gebied heen. Zo heb je nauwelijks door dat er onder je herten, koningspaarden en koeien wandelen", zegt Van Dockum. Dieren hadden last van de N-weg: ze konden niet meer van de hoger gelegen Elster Buitenwaarden, naar het water bij de Nederrijn wandelen. Een ecoduct heeft dit probleem opgelost.
Tv-reportage over vijftien jaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Ook de voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug Janine Caalders, benadrukt hoe belangrijk deze status voor het gebied is: "We werken met allerlei partijen samen om het gebied sterker en mooier te maken. Voor zowel de dieren en de planten áls de mensen. Het is een fijn gebied geworden om te wandelen of te fietsen."

UITDAGINGEN

Maar de populariteit van zo'n nationaal park kent ook een keerzijde. Het bosgebied bij Lage Vuursche is zó aantrekkelijk voor dagjesmensen, dat de natuur het toerisme nauwelijks meer aan kan. "Er parkeren in het weekend zo veel auto's bij de bossen en er wandelen zo veel mensen over de bospaden, dat het een hoop geld kost om dit gebied te onderhouden", vertelt Caalders.
De eigenaren van de populaire pannenkoekenhuizen profiteren juist van al die bezoekers. Daarom zou het redelijk zijn als zij een bijdrage leveren om het onderhoud van het bos te bekostigen, meent Caalders. "We vragen ze niet om geld te betalen, want het is ook een dure plek om een restaurant te vestigen. We zijn bezig met een creatieve pilot om economie en natuur met elkaar te verbinden."

INZAMELING

Zo wordt nu gespard over bepaalde inzamelingsacties die vanuit de horeca worden georganiseerd. Bij de verkoop van streekproducten of merchandising wordt er dan geld op gehaald voor het nationaal park.
De komende weken wordt er veel georganiseerd om te vieren dat de Utrechtse Heuvelrug al vijftienjaar lang een nationaal park is. Zo worden er bij een school in Amerongen buitenlessen gegeven, en krijgen kinderen een speciaal ontdektasje om het gebied beter te leren kennen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.