UPDATE: ProRail laat zich niet meer remmen door boze wandelclubs

© ANP
UTRECHT - ProRail gaat vaart maken met het afsluiten van de 120 onbewaakte overwegen in Nederland. Om een signaal af te geven, gaat de Utrechtse spoorbeheerder betonblokken plaatsen bij de onveilige overwegen.
ProRail kiest ervoor om eerst het gemotoriseerde verkeer tegen te houden, want dat vormt het grootste risico, legt woordvoerder Andy Wiemer van ProRail uit tegen RTV Utrecht: "Op de auto en motor hoor je de trein niet aankomen. Voor iedereen afsluiten is lastig dus beginnen we hier mee. Hopelijk geeft het een signaal af."
Want ProRail vindt dat het overleg om alle onbewaakte spoorwegovergangen aan te pakken te lang duurt. "We zijn al een hele tijd gesprekken aan het voeren met belanghebbende partijen. Nu zetten we een stap vooruit om te voorkomen dat er nog meer ongelukken gebeuren."
ProRail-topman Pier Eringa sprak vanochtend in de Telegraaf al over het plan. Hij zei dat eerst de dertig gevaarlijkste overwegen zonder bomen en bellen sneller dicht gaan. Ook als de inspraakprocedures nog niet allemaal zijn afgerond. "Ik vind het onverantwoord om nog langer af te wachten tot iedereen is uitgepraat", zegt Eringa.
Het zijn vaak actiegroepen uit de buurt, boeren of wandel- en fietsverenigingen die sluiting van een overweg op het platteland tegenhouden. "Laatst op een bewonersavond werden  we voor rotte vis uitgemaakt door een wandelvereniging", vertelt woordvoerder Andy Wiemer. "Terwijl we de situatie veiliger willen maken. Dat is voor ons belangrijker dan wandelen."
In totaal zijn er in Nederland nog 120 onbewaakte spoorwegovergangen. Per overweg kost het naar schatting van ProRail "al gauw een miljoen euro" om bellen en lampen aan te leggen.
Gesprek met woordvoerder Andy Wiemer van ProRail
Overigens maakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven korte metten met het idee. "Voor iedereen die een serieus plan heeft om het spoor te verbeteren, staat mijn deur altijd open", zegt zij. "Inmiddels is het traditie dat de heer Eringa in de aanloop naar een Kamerdebat over spoor met allemaal plannetjes in de media verschijnt".
Regeringspartijen CDA en VVD zien er ook niets in om het probleem op deze manier op te lossen. PVV en SP zijn positief en GroenLinks begrijpt de zorgen van ProRail.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.