Oude Hortus komt na rare zomer om in de kweeperen

© Universiteitsmuseum Utrecht
UTRECHT - De kweeperenboom in de Oude Hortus werpt door de extreem warme zomer zo veel vruchten af, dat de medewerkers niet weten waar ze de peren moeten laten. De oplossing? Bezoekers mogen gratis een voorraadje meenemen.
In de Oude Hortus gebeurden afgelopen zomer gekke dingen, zegt Marije Lieuwens van de plantentuin van de Universiteit Utrecht. "Sommige planten hadden het heel zwaar en andere waren heel blij met deze zomer. Eigenlijk net als met mensen."
De kweeperenboom, die oorspronkelijk uit warmere gebieden komt, hoorde duidelijk bij die laatste soort. Een gigantische perenproductie was het gevolg.
Bob van Beeten in gesprek met Marije Lieuwens in Utrecht is Wakker
"Vrijwilligers die hier al twintig, vijfentwintig jaar werken hebben nog nooit zoiets gezien. Normaal nemen zij een mandje mee en komen mensen van het universiteitsmuseum nog wat halen en dan zijn we er wel vanaf. Nu hangen er meer dan 500 peren aan de takken."

VERGETEN VRUCHT

Wat daarbij niet helpt is dat de kweepeer geen erg toegankelijke vrucht is. "Ze lijken wel op peren maar ze hebben een soort jasje aan. Dat moet je er eerst afhalen en dan is ie nog steeds keihard. Je kan hem alleen eten als je hem ergens in bereidt."
Het zijn dan ook vooral ouderen en chefkoks die de kweepeer nog kennen, zegt Marije Lieuwens. Maar wie zijn best doet om de vrucht te leren kennen, zal niet telurgesteld worden. "In een taart is het echt een delicatesse."
Wie komende tijd bij de Hortus een tasje kweeperen komt halen, krijgt instructies mee en twee recepten. Voorlopig is er nog genoeg. "De boom is niet in één keer rijp. We hebben nu een paar honderd peren die we kunnen weggeven en er komt iedere dag wat bij. We denken dat hij volgende week wel leeg is."
Hortus geeft gratis peren weg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.