Utrecht viert Dag van de Duurzaamheid

Het huis van de toekomst.
Het huis van de toekomst. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Een koelkast die je niet hoeft te openen om te weten wat er in zit. Een wand vol met planten en een dak vol met zonnepanelen. Dat zijn volgens klimaatorganisatie Urgenda huizen van de toekomst en vandaag is er in Utrecht eentje geopend.
Het moment is niet zomaar gekozen, want het is de Dag van de Duurzaamheid. En de dag heeft meer lading dan ooit, nu de Nederlandse Staat gisteren op de vingers is getikt door het Gerechtshof in Den Haag. Die vindt dat Nederland meer moet doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

VERRASSING

"Ik was verrast en het mooie vind ik ook dat we het tempo omhoog moeten brengen. We kunnen veel praten, maar we moeten iets meer gaan doen. En het huis van de toekomst, gemaakt door mijn studenten, is daar een voorbeeld van", aldus Meine Jansma, docent van de Hogeschool Utrecht.
Wigger Verschoor van Urgenda is het met hem eens. "Er kan al heel veel, daarnaast moeten er ook heel wat drastische maatregelen genomen worden willen we het doel voor 2020 gaan halen."
Laatste puntjes op de i, voor de opening.
Laatste puntjes op de i, voor de opening. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

DE TOEKOMST

Het huis is zelfvoorziendend qua energie, gemaakt van duurzame materialen en er zit veel smart technology in. Jansma: Het zijn slimme dingen. Zo kan de kachel zichzelf reguleren en we hebben opslag van energie omdat alles met zonnepanelen is opgewekt."
Studenten van de HU hebben het huis van de toekomst bedacht
Urgenda is erg blij dat er veel technische snufjes in verwerkt zitten. Volgens de klimaatorganisatie is dat juist de toekomst.
"Dit laat zien wat er allemaal kan en er kan ontzettend veel. Het is inspirerend voor de gewone man met een gewoon huis om te kijken wat er in de toekomst allemaal kan. Het zijn allemaal onderdelen die efficiënter met grondstoffen proberen om te gaan", zegt Wigger Verschoor van Urgenda.
Klimaatorganisatie Urgenda: Het huis van de toekomst is pas het begin

AMERSFOORT

Op de Dag van de duurzaamheid is er in DierenPark Amersfoort ook van alles te doen. Zo zijn vijftig kinderen uit groep acht van Basisschool De Bolster ingeschakeld om een creatieve oplossing te bedenken voor het inzamelen van plastic flesjes.
Vanochtend werden alle plannen gepresenteerd.
Vanochtend werden alle plannen gepresenteerd. © DierenPark Amersfoort
"Wij ontdekten dat plastic flesjes scheiden in de praktijk nog niet zo makkelijk is", vertelt projectleider Renate Kok van het dierenpark.
Vanochtend werden alle plannen gepresenteerd en wethouder Astrid Janssen was onder de indruk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.