RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bedrijfscultuur sociale dienst in Eemland verziekt

SOEST/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Er gaat een hoop mis bij de samenwerkende sociale diensten van Baarn, Bunschoten en Soest. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gedaan nadat een oud-medewerkster melding deed van misstanden.

De organisatie wordt beschreven als 'een in zichzelf gekeerde, meer dan gemiddeld gelijkhebberige en weinig in het gehele bedrijfsbelang van BBS geÔnteresseerde gemeenschap'.

De samenwerkingsdienst wordt BBS genoemd, naar de eerste letters van de deelnemende gemeenten. De organisatie zit in Soest en helpt inwoners van Baarn, Bunschoten en Soest bij werkloosheid, uitkeringen, schulden en andere zaken in het zogenoemde sociaal domein.

KLOKKENLUIDSTER
De medewerkster die de misstanden binnen BBS in 2016 aan het licht bracht werd vorig jaar ontslagen, maar na onderzoek door de gemeente Soest bleek dat zij op meerdere punten gelijk had. Zo betaalde die gemeente twee jaar lang een kwart miljoen te veel. De toenmalige wethouder Marcel Adriani (D66) besloot hierom op te stappen.

De klokkenluidster deed ook melding over een angstcultuur binnen BBS. Dit was aanleiding voor het bestuur van de organisatie om een onderzoek te laten doen naar de bedrijfscultuur.

ONDERZOEK
Uit het onderzoek blijkt nu dat er binnen BBS geen sprake is van een angstcultuur. Toch is de cultuur ongezond in het rapport wordt deze beschreven als een 'explosieve cultuurcocktail'. Veel werknemers geven aan geen plezier meer te hebben in hun werk.

Ook ervaren medewerkers verschillende 'kampen' of 'eilandjes' op de werkvloer, waarbij onderling niet eens meer wordt gegroet. "De organisatie is tot op het bot verdeeld", staat in het rapport te lezen.

Volgens de onderzoekers hebben de gebeurtenissen bij BBS 'een hoge tol geŽist en diepe wonden geslagen'. Medewerkers zouden elkaar weinig meer gunnen. "Sommigen zien het als het gif in de organisatie, dat alles ziek maakt."

FUNCTIONEREN
Ondanks de giftige cultuur binnen BBS blijkt de organisatie opvallend goed te functioneren. Volgens de onderzoekers komt dit mogelijk door de betrokkenheid van de medewerkers bij de samenleving.

Toch zijn er volgens de onderzoekers veranderingen nodig binnen de organisatie om op de lange termijn goed te blijven functioneren.

AANBEVELINGEN
Het bestuur van BBS heeft aangegeven aan de slag te gaan met de aanbevelingen uit het rapport. Hierin staat dat een cultuurverandering waarschijnlijk jaren gaat duren en dat 'iedereen bij zichtzelf te raden moet gaan wat zij kunnen doen om de organisatie een stapje verder te brengen.'

Er wordt op dit moment nog gezocht naar een directeur voor de organisatie. Volgens het bestuur en het rapport zal deze moeten uitblinken in 'verbindend leiderschap'.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -