Steeds minder griepprikken

© RTV Utrecht
UTRECHT - Steeds minder mensen halen de griepprik. Van de mensen met een hoog risico op complicaties bij griep - door hun leeftijd of door een medische aandoening - liet in 2008 nog 72 procent zich vaccineren. In 2017 was dit nog maar 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in Utrecht.
Bij de groep mensen van 60 tot 64 jaar die geen hoog risico lopen op complicaties door een medische aandoening, was de opkomst het laagst: slechts 26 procent haalde de griepprik. De hoogste opkomst was er bij de groep mensen boven de 65 jaar die een hoog risico lopen op complicaties door een medische aandoening. Van hen haalde 70 procent in 2017 de griepprik.
Sinds 1997 kent Nederland het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG). Jaarlijks worden mensen met bepaalde chronische aandoeningen en 60-plussers door hun huisarts uitgenodigd voor de griepvaccinatie. Er is veel discussie over de waarde van de griepprik. Verschillende experts stellen dat het vaccin niet goed werkt.
De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische zieken. Andere mensen kunnen de griepprik soms vergoed krijgen vanuit de zorgverzekering. Hiervoor moet je wel een aanvullende dekking hebben afgesloten.
De griepepidemie in Nederland duurde afgelopen winter twee keer zo lang als normaal. De langste griepepidemie was in de winter van 2014/2015. Die duurde toen 21 weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.