Natuurlijk Zoëy: "Jagers zijn natuurliefhebbers."

Eddy, Ellen en Willem.
Eddy, Ellen en Willem. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
KOCKENGEN - In de polder bij Kockengen loopt Eddy met jagers Ellen Mookhoek en Willem van Doorn om te praten over de jacht. Ellen is begonnen als wildplukster van paddenstoelen en planten en had de wens langzaam aan ook haar eigen vlees kunnen oogsten. Hiervoor volgde ze de jachtopleiding die in Nederland behoorlijk zwaar en uitgebreid is. Willem is opgegroeid met de jacht en was een leraar van Ellen.
Ik vind het een voorrecht te mogen jagen
Willem van Doorn
Jagers in Nederland zijn verenigd in ruim 300 lokale jagersverenigingen oftewel wildbeheereenheden (WBE's). Een WBE legt ieder jaar gemiddeld 400 vierkante meter aan bos, akkerranden en houtwallen aan en besteedt 500 uur aan tellingen. Jagen is niet alleen het doden van dieren voor consumptie maar wordt ook ingezet als schadebestrijding en beheer van natuurgebieden.
Populaties reeën en zwijnen bijvoorbeeld worden beheerd. Eddy: "Wat mag je eigenlijk wel schieten?" Ellen: "Ieder dier dat binnen de jachtwet valt heeft z'n eigen periode waarin ze geen kleintjes hebben en geschoten mogen worden. Bij schadebestrijding geld dat jachtregime niet meer en kunnen er ontheffingen afgegeven worden. Er is heel veel regelgeving en dat verschilt ook nog ns per provincie en soms per gebied binnen een provincie. Voor ganzen is het helemaal een ingewikkeld verhaal." De hazen die Eddy tijdens de wandeling ziet wegspringen mogen nog niet geschoten worden. 15 oktober opent daarvoor het jachtseizoen.
Hoe verhoudt zich het schieten van dieren zich met de liefde voor de natuur, vraagt Eddy zich af. Ellen: "Juist het buiten zijn, het vroeg op staan en de natuur te zien ontwaken, het is een enorme schoonheid die je ervaart." Willem: "Ik vind het een voorrecht te mogen jagen. Het geeft een gevoel van vrijheid dat je hier mag lopen en wel of niet een dier mag schieten. Dat is heel bijzonder."
Jagers voelen een enorme verbondenheid met de natuur. Ze zorgen goed voor de dieren en de omgeving en werken samen met boeren, landeigenaren en natuurorganisaties. Ellen: "De mens is eigenlijk heel erg vervreemd geraakt van het dier dat gedood is voor onze pizza salami. Bij jacht hoort wel dat je voelt voor de dieren in de omgeving." Willem: "Hoe langer het contact, hoe moeilijker het is. Jacht is emotie. "Ellen: "Soms zit je bijvoorbeeld een half uur naar een haas te kijken en denk je: "wat is hij toch mooi." En dan voel je er een soort band mee. Maar juist dat maakt ook dat je zin hebt in de zorg voor het veld en de dieren. Het hoort allemaal bij elkaar."
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Uitzending Natuurlijk Zoëy: jacht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.