Wereldkampioenen te gast op Houtense basisschool

Robots zijn het kluitjesvoetbal ontstegen
Robots zijn het kluitjesvoetbal ontstegen © TU Eindhoven
HOUTEN - Bijzonder bezoek vandaag voor Basisschool De Zonnewijzer in Houten. De wereldkampioenen Robotvoetbal kwamen een demonstratie geven.
Het team van de TU Eindhoven behoort al jaren tot de absolute wereldtop. Boven het logo van Tech United staan drie sterren die de titels vertegenwoordigen. "Met deze robots werken we aan technieken die weer gebruikt kunnen worden in zorgrobots", legt coach Harrie van de Loo uit. "De robots leren we te reageren op elkaar en zich aan te passen aan steeds wisselende situaties."
Robotvoetbal in de aula van De Zonnewijzer in Houten

WERVEN

De workshop in de aula van de school, dat voor de gelegenheid is omgetoverd tot heus voetbalstadion, is ook bedoeld om jongeren te verleiden na hun middelbare school een technische studie te gaan volgen. Al jaren is er een tekort aan technisch opgeleid personeel. Daarom worden de kinderen in de demonstratie betrokken. Onder luid gejuich gaat een jongetje in de goal staan die penalty's van de robot moet stoppen. Ze vliegen allemaal in de kruising. Bodien (8) mag het ook proberen en stopt er zowaar wel eentje. "Het is heel apart dat een robot voor je staat. Vind het supercool! Ik denk dat ik later ook robots wil gaan maken."

MENS VERSUS ROBOT

De TU Eindhoven verwacht over ongeveer 50 jaar een wedstrijd tussen een echt voetbalteam en een robotteam te kunnen spelen. "We komen steeds een stapje verder", zegt Van de Loo. "Nu is het daar nog te vroeg voor. Tactisch kunnen we nog veel winst behalen en ook de reactiesnelheid moet omhoog. Maar als je kijkt naar tien jaar geleden toen het echt nog kluitjesvoetbal was en nu, dan zie je dat de techniek voortschreidt. Het is mooi daar onderdeel van uit te maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.