RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Net van bewijs lijkt zich te sluiten om plofkrakers

SOEST/UTRECHT - Op dag drie van de grote rechtszaak tegen een groep verdachten van tientallen plofkraken, werd vandaag een hele reeks kraken in detail besproken. Drie verdachten, David R., Martinus de W. en Roger K., moesten daarvoor verantwoording afleggen, maar ze deden er voornamelijk het zwijgen toe. Maar volgens het OM hebben de drie bij de kraken een overvloed aan sporen achtergelaten.

De drie verdachten werden opgepakt na een mislukte plofkraak in Soest. De gewaarschuwde politie zag op 20 september 2016 vanuit een helikopter hoe zij uit een raam van een supermarkt aan de Tamboerijn klommen. Ze reden naar een bouwkeet, die ze daar zelf hadden neergezet, maar hun poging om zich te verstoppen was tevergeefs.

VEEL SPOREN

In Soest moesten de krakers hun voorbereidingen staken door tussenkomst van de politie en werd niets buitgemaakt. Wel was er weer veel schade. In de auto en de keet werden glasdeeltjes, bloedsporen, mobiele telefoons en gasflessen gevonden. Een deel van die sporen zou de verdachten ook linken aan eerdere plofkraken. De telefoons, bijvoorbeeld, zouden daar zijn aangestraald.


De reeks plofkraken waar de mannen in wisselende samenstelling bij betrokken zouden zijn, begint op 16 juli 2016 bij Albert Heijn in Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Drie mannen in regenpakken vernielen een raam en laten een ING-geldautomaat uit elkaar knallen. Ze maken ruim 70.000 euro buit en richten voor tienduizenden euro's schade aan.

BLOEDSPETTERS

Bloedspetters die worden aangetroffen op glasscherven blijken het DNA van David R. te bevatten. Die geeft als verklaring weleens in de bewuste supermarkt boodschappen te doen, omdat zijn moeder in de omgeving woont. Hij wil niet uitleggen hoe het bloed op het glas zou zijn gekomen.

Twee dagen na Axel slaan de plofkrakers toe in Almere. Na een politieachtervolging springen ze uit hun gestolen Audi en ze weten te voet te ontkomen. In de auto blijft het nodige bewijsmateriaal achter: plofkraakgereedschap en bankbiljetten die afkomstig zijn uit de geldautomaat in Axel. Op de vluchtroute vindt de politie weggeworpen handschoenen. En in de winkel worden schoensporen met inkt en DNA-sporen gevonden.


De verdachten worden door het OM ook gekoppeld aan plofkraken en pogingen daartoe in Nuland, Weesp en Soest, in september 2016. Geld dat in Nuland werd buitgemaakt is herkenbaar door de inktmarkers in de pinautomaten en wordt later teruggevonden bij een huiszoeking bij Roger K. en bij medeverdachte Patrick F..

AUTODIEFSTAL EN INBRAAK

Naast de plofkraken worden de mannen verdacht van heling en diefstal van een groot aantal auto's, waaronder veel dure Audi's. Ook zijn ze betrapt bij een inbraakpoging in een bedrijfsverzamelgebouw in Lopik, begin vorig jaar.

Morgen aan het eind van de middag horen alle zeven verdachten welke straf de officier tegen hen eist. Daarnaast wil het OM dat ze tien- tot honderdduizenden euro's aan criminele winst terugbetalen en kunnen ze een gigantische schadeclaim verwachten van Albert Heijn en ING.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -