Slechte beurt Utrechtse gemeenten op Regenboogmonitor: "Gemiste kans"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Werk aan de winkel voor Utrechtse gemeenten: zij scoren bijna allemaal een onvoldoende op de Regenboogmonitor van het COC Midden-Nederland.
Politieke partijen uit negentien gemeenten ondertekenden in mei het Regenboog stembusakkoord. In dat akkoord staan afspraken over wat zij gaan doen om de lhbt-emancipatie te vergroten. Slechts twee van die gemeenten wisten een voldoende te scoren op het eerste tussenrapport.
Simon Timmerman is voorzitter van COC Midden-Nederland. Volgens hem is er nog veel werk aan de winkel voor de gemeenten. "We zien het als een gemiste kans en we hopen dat deze monitor een herinnering is aan de handtekening die is gezet tijdens verkiezingstijd."
Bij veel gemeenten ging het al mis in het coalitieakkoord: in veel gevallen is daar niks terug te vinden over lhbt'ers. Daarnaast hebben raadsleden van partijen die het Regenboogakkoord ondertekenden nauwelijks voorstellen gedaan om de emancipatie te vergroten.
In het Regenboogakkoord staan per gemeente een aantal punten om de lhbt-emancipatie te bevorderen. Hoeveel en wat precies verschilt per gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van de veiligheid van lhbt'ers en het ondersteunen van jongeren. Hier kunt u het akkoord uit uw gemeente vinden en hier ziet u de Regenboogmonitor met de bevindingen van het COC tot nu toe.

ZEIST EN STICHTSE VECHT HET SLECHTST

Vijftien gemeenten scoren een "matig", Zeist en Stichtse Vecht zelfs een "slecht". Rick Nederend ondertekende namens de VVD in Stichtse Vecht het akkoord. Hij is van mening dat zijn gemeente inderdaad nog onvoldoende met het akkoord doet, maar vindt een slechte beoordeling te ver gaan. "Er staan natuurlijk ook wel dingen in ons coalitieakkoord die óók betrekking hebben op lhbt'ers. Als je het hebt over veiligheid voor iedereen, geldt dat ook voor lhbt'ers. Om maar een voorbeeld te noemen."
Het COC adviseert de ondertekenaars van Stichtse Vecht dan ook om in actie te komen. Dat moet snel gaan gebeuren. Nederend: "Toevallig zit ik vrijdag met twee andere partijen om te kijken hoe we hier meer aandacht voor kunnen krijgen en hoe we dit op de agenda gaan zetten."
Nederend wil niet zeggen waar het beter moet in zijn gemeente. "We gaan het college eerst eens vragen om onderzoek te doen naar waar het beter kan en daarna gaan we bepalen wat we eraan kunnen veranderen, want met een schot hagel bereik je ook niet zoveel."
Tv-reportage over de Regenboogmonitor

LICHTPUNTJES

Is er dan geen enkel lichtpuntje te vinden? Jawel hoor. De twee grootste gemeenten scoren een voldoende: Utrecht en Amersfoort. Zo schrijft de monitor over beide steden: "COC Midden-Nederland vindt dat Utrecht momenteel door de beloften in het coalitieakkoord, de portefeuille van de nieuwe wethouder en de voorgenomen acties op de goede weg is om invulling te geven aan het Regenboog Stembusakkoord."
Cees van Eijk is wethouder in Amersfoort en heeft onder andere diversiteit in zijn portefeuille. "Het is belangrijk om het continu zichtbaar en bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen." Amersfoort doet dat bijvoorbeeld met voorlichtingen. "Maar ook de Gay Pride bijvoorbeeld - waarbij we het samen met de organisaties bespreekbaar maken, maar belangrijker nog, plezier beleven aan de veelkleurigheid van de stad."
Toch valt er in Amersfoort ook nog genoeg te winnen. "Homoseksualiteit op het werk en bij sportvoorzieningen is een aandachtspunt." Ook met de genderdiscussie in de samenleving is volgens de wethouder nog een lange weg te gaan. "Maar gelukkig zijn we hier in Amersfoort met veel voorlichtende organisaties er mee bezig en dat maakt het zo laagdrempelig om het bespreekbaar te maken hier."
Volgens Simon Timmerman van COC Midden-Nederland is het voor gemeenten nu eerst zaak om in kaart te brengen wat de wensen zijn van de samenleving. "Dat kan een eerste mooie stap zijn en daar kunnen hele mooie concrete plannen uitkomen."
Maar er is wel actie nodig. "En dat doen we heel graag ook samen met gemeenten. We gaan graag om tafel om te kijken hoe we het een en ander in gang kunnen zetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.