"De doodsangsten beleef ik keer op keer opnieuw." OM eist drie jaar cel voor poging om agente te wurgen

© Dumpert
AMERSFOORT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het Openbaar Ministerie wil dat Joeri B. uit Bunschoten drie jaar de cel in gaat, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man zou in maart op straat in Amersfoort een agente de keel hebben dichtgeknepen. Het OM verdenkt hem van poging tot doodslag en openlijk geweld.
In de nacht van vrijdag 9 maart liep B. samen met een groep jongeren uit Bunschoten door het centrum van Amersfoort. Agenten spraken de groep aan omdat de zus van de verdachte een ruit zou hebben vernield. Dat leidde tot een flinke vechtpartij tussen de politie en de jongeren. B. zou de agente de keel hebben dichtgeknepen. Ze raakte hierbij gewond aan haar gezicht. Ook drie toegesnelde collega's raakten gewond.

NEKKLEM

Tijdens de emotionele rechtszitting verklaart B. dat hij zijn broertje wilde beschermen. Hij geeft toe dat hij de agente heeft vastgepakt "maar weet niet meer hoe". Hij voegt er aan toe dat hij zich niet kan voorstellen dat de vrouw geen lucht meer zou hebben gekregen. Omstanders verklaarden dat de vrouw in een "soort nekklem" werd gehouden. B. zegt daarover dat hij niet weet wat een nekklem is.

AGENTE

Tijdens het verhoor met de rechters zit de agente achterin de rechtszaal te huilen. Later neemt ze het woord. "Ik ben altijd bang. Simpele dingen als naar een feestje gaan zijn ondenkbaar geworden. Het is niet zeker of ik ooit nog aan het werk kan."
Collega's van de agente maakte met een bodycam opnames van het gevecht. En ook omstanders maakten een filmpje van het gevecht, dat werd later via de site Dumpert gedeeld. De beelden werden ook getoond in de rechtbank. Een andere agent gebruikte uiteindelijk een taser om Joeri B. onder controle te krijgen.

SCHADEVERGOEDING

De agente raakte gewond aan haar gezicht en had een hersenschudding. Ze eist 7500 euro schadevergoeding van B. Ook drie collega's die gewond raakten willen een schadevergoeding. Zij vragen bedragen tussen 550 en 750 euro.

ADVOCAAT

De advocaat van B. betwijfelt of de agente zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. "Haar klachten zouden ook van psychische aard kunnen zijn." Joeri B. zou spijt hebben van zijn daad en hij zou contact met de agente hebben gezocht om "haar psychische klachten weg te nemen". De advocaat hoopt dat de rechter een voorwaardelijke straf oplegt.
De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.
Drie jaar cel geëist voor poging om agent te wurgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.