RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Paardenmarkt in Ameide: "Belangrijkste dag van het jaar"

1/4
AMEIDE - In Ameide wordt vandaag de traditionele paardenmarkt gehouden. Het is de 361ste editie enáde eersteádie onder de vlag van de provincie Utrecht wordt gehouden.

Van oudsher is de paardenmarkt een echte jaarbeurs, met handelaren die op zoek zijn naar de beste merries en hengsten. Dat is anno 2018 niet meer zo, vertelt een van de medewerkers van het evenement. "Gehandeld wordt er niet meer, dat isávanwege het dierenwelzijn niet meer toegestaan, dus het is puur voor de show."

Maar daarom neemt Ameide de paardenmarkt niet minder serieus. "Dit is voor echte Ameidenaren de belangrijkste dag van het jaar. Het is altijd ontzettend druk. We verwachten rond de honderdvijftig paarden en pony's.áZe komen van heinde en ver."

IN DRAF, NIET IN GALOP
Voor de eigenaren van al die viervoeters is het ook een spannende dag. EÚn van de deelneemsters vertelt hoe het in zijn werk gaat: "Je pakt je paard of pony en dan moet je hem stil laten staan zodat de jury goed kan zien hoe hij staat en gebouwd is. Dan is het de kunst om te gaan draven en niet galopperen. Dan laten ze de mooiste bewegingen zien."

Hoewel er dus geen directe commerciŰle belangen meer gediend zijn bij de presentatie, is het zeker geen zinloos kunstje, zegt haar oom, die ook meedoet: "Je kan zien welk paard er het beste uitziet en dan ga je daar mee verder fokken."

Ook Albertine, de speaker, benadrukt het belang van het evenement in het dorp. "Het is echt gebruikelijk dat mensen er speciaal vrij voor nemen. Dat het al de 361ste keer is, bewijst dat het draagkracht heeft."

Toni op de paardenmarkt in Ameide


Ameide maakt zich op voor de Paardenmarkt


 | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -