Hogeschool definitief aansprakelijk voor vertraging studenten

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Hogeschool Utrecht is definitief aansprakelijk voor de studievertraging van vijf studenten aan de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening (BMH). De school gaat niet in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof Arnhem. De studenten kunnen nu een schadevergoeding tegemoet zien.
De studenten liepen vertraging op omdat er niet genoeg stageplaatsen beschikbaar waren. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in juli in hoger beroep dat de hogeschool verantwoordelijk is voor de schade die de studenten hierdoor hebben geleden. De rechter kwam in maart 2016 al tot dezelfde conclusie.
Wat de hogeschool precies moet betalen, wordt op een later moment vastgesteld, maar het besluit van de school om niet in cassatie te gaan is volgens het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) "een enorme opluchting voor de studenten".
"Na een slopend proces van ruim 5 jaren is een vergoeding voor de onnodig opgelopen studievertraging eindelijk in zicht", zegt LSR-woordvoerder Brechje Keukens. "Eindelijk kan er definitief begonnen worden aan het proces van genoegdoening voor de vertraging die zoveel studenten onnodig hebben opgelopen."

STAGEPLAATSEN

De opleiding Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) startte in 2010 en moet in vier jaar studenten opleiding tot functies van medisch hulpverlener in de ambulancezorg, spoedeisende hulp of anesthesie. Nadat de studie van start ging, bleek dat de medische sector onvoldoende stageplaatsen aanbood aan BMH-studenten.
De voornaamste reden voor het stagetekort was het ontbreken van een BIG-registratie, dat duidelijkheid geeft over de bevoegdheden van een hulpverlener. Een BIG-registratie is wettelijk noodzakelijk om als ambulance-hulpverlener aan de slag te gaan. De HU is dus een opleiding gestart zonder dat de studenten een BIG-registratie zouden ontvangen.
Een aantal studenten kon de studie daardoor niet op tijd afronden. Ook kwamen zij na het afronden van de studie moeilijk aan werk in deze functie, omdat ambulancediensten en ziekenhuizen terughoudend waren om hen aan te nemen.

SCHADE

Nu vaststaat dat de HU aansprakelijk is kan het schadedebat beginnen. Keukens: "De schade loopt op tot tienduizenden euro's per student, je kan je voorstellen wat voor een opluchting het is voor de studenten dat de HU niet in cassatie is gegaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.