Utrechtse COC doet mee aan songfestival met lied over Utrechtse homovervolging

Simon Timmerman, Ingeborg Hoornsveld en Kees van den Berg.
Simon Timmerman, Ingeborg Hoornsveld en Kees van den Berg. © Simon Timmerman
UTRECHT - De Utrechtse inzending hoopt hoge ogen te gooien op het COC Songfestival. Het lied heet '1730, in de schaduw van de Dom' en wordt gezongen door Kees van den Berg en Ingeborg Hornsveld.
Het gaat over een stukje Utrechtse geschiedenis waar veel mensen niet veel vanaf weten. In 1730 vond in Utrecht namelijk de grootste homovervolging van Nederland plaats.

VERLEDEN

Het gebied rond de Dom stond bekend als een plek wat wij nu een homo-ontmoetingsplek noemen. Mannen hadden er seks met elkaar, bijvoorbeeld in de Michaëlskapel in de Domtoren. Het was een publiek geheim totdat een koster twee mannen betrapte en de autoriteiten ingeschakelde.
Hornsveld: "Homoseksualiteit bestond toen niet zoals het nu is. Het ging toen meer over gedrag. Na de veroordeling is het balletje een beetje gaan rollen en werd het een lawine. Toen is het ook naar andere steden gegaan en zijn er zo'n kleine vierhonderd mannen veroordeeld. Tachtig daarvan zijn ter dood veroordeeld."

PRIJS

Op acht december wordt het COC Songfestival gehouden met inzendingen vanuit heel Nederland. Het gaat de 24e editie worden. COC Midden-Nederland hoopt dat ze net als in 2015 de strijd gaan winnen. Volgens Simon Timmerman, voorzitter van COC Midden-Nederland, maken ze een goede kans.
Het liedje was vandaag voor het eerst te horen op Radio M Utrecht.
Timmerman, Hornsveld en Van den Berg over hun liedje 1730

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.