OM eist 14 jaar cel tegen kopstukken plofkraakbende

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
UTRECHT/SOEST - De zeven verdachten van een lange serie plofkraken moeten waarschijnlijk jarenlang de gevangenis in. Het Openbaar Ministerie heeft zojuist in een urenlang requisitoir celstraffen tot veertien jaar geëist. Hoewel de verdachten zwijgen en ontkennen kwam deze week in de rechtszaal een overvloed aan bewijs aan bod.
Mike W. uit Utrecht wordt door het OM gezien als de spil in de zaak. Hij was bevriend met Patrick F. uit Houten die een autobedrijf had en volgens de officier van justite ook een sturende rol speelde. Beiden zijn al eens veroordeeld voor vermogensdelicten en inbraak. De officier van justitie eist tegen beiden veertien jaar cel.

JARENLANG ACHTER TRALIES

Ook de overige verdachten hoorden hoge straffen eisen. Yassir el A. hangt dertien jaar boven het hoofd en Jurjen van D. elf jaar. Voor David R. (zeven jaar), Roger K. (5,4 jaar) en Martin de W. (vijf jaar) valt de strafeis lager uit, maar toch hoog genoeg voor een jarenlang verblijf achter tralies. De officier van justitie wil bovendien dat de mannen, die hun rechtszaak thuis mochten afwachten, direct weer de gevangenis in gaan.
Het OM zegt dat de strafeisen hoger dan gebruikelijk zijn, omdat sinds mei nieuwe richtlijnen gelden voor dit soort misdrijven. Aanleiding is dat justitie het hoge aantal plof- en ramkraken van de laatste jaren een halt wil toeroepen. Deskundigen wijzen erop dat bij dit soort misdrijven de steeds zwaardere explosieven, de giftigige gassen die vrijkomen en rondvliegend glas en puin direct gevaar voor de omgeving opleveren. Meer dan eens lagen in appartementen boven de getroffen geldautomaten mensen te slapen.

PROFESSIONELE ORGANISATIE

Volgens de officier van justitie roofden de mannen in 2015 en 2016 in wisselende samenstelling ruim een jaar lang talloze geldautomaten leeg. Het OM zegt dat ze als een professionele organisatie te werk gingen.
Soms werden de PIN-machines met gas opgeblazen, soms gebruikten ze een thermische lans en als het nodig was trokken ze een apparaat gewoon met een ketting achter een auto open. Als de geldautomaat ergens binnen stond ramden ze de pui. De aanwezigheid van vuurwapens en andere wapens duidt erop dat ze rekening hielden met het gebruik van geweld.

WATERDICHTE ZAAK

Politie en justitie onderzochten in totaal 55 ramkraken. Met negentien daarvan beweert het OM een waterdichte zaak tegen de verdachten te hebben. De politie volgde de mannen geruime tijd en maakte videobeelden en geluidsopnames waarop ze te herkennen zijn.
Ook luisterden agenten telefoongesprekken af en volgden ze hun auto's met elektronische peilbakens. Bovendien is met moderne technieken na te gaan dat sporen als glassplinters en beveiligingsinkt uit de automaten de verdachten linken aan de gepleegde kraken.

SCHADEVERGOEDINGEN

ING die door de plofkraken fors werd gedupeerd, heeft voor ongeveer 770.000 euro aan schadevergoedingen geclaimd. De Albert Heijn, waar de gekraakte geldautomaten binnen stonden, zal mogelijk nog via een civiele procedure geld claimen.
De rechtbank heeft veel tijd ingeruimd voor het proces tegen de zeven verdachten. Hun advocaten krijgen volgende week uitgebreid de gelegenheid om hun pleidooien te houden. Het vonnis wordt niet zoals gebruikelijk na twee weken, maar pas op 20 december verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.