Utrechtse verdachten Audibende zwijgen over betrokkenheid bij plofkraken

Na een plofkraak in Wesel crashte de vluchtauto.
Na een plofkraak in Wesel crashte de vluchtauto. © Koen Laureij
UTRECHT - Vijf Utrechters die worden gelinkt aan een reeks plofkraken in Duitsland, ontkennen iets met de kraken te maken hebben, of zwijgen over hun betrokkenheid. Dat bleek vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van een zaak rond een reeks plofkraken in Emsdetten, Rheine en Wesel in Duitsland.
Tijdens de inhoudelijke behandeling kwamen de zaken stuk voor stuk aan bod. Alle verdachten waren in de rechtbank aanwezig. "In donkere jacks geklede, stoer ogende jonge mannen, een aantal met tatoeages. De jongste is 26, de oudste 31 jaar oud", meldde rechtbankverslaggever Riks Ozinga.

EMSDETTEN

Eerst kwam de plofkraak in Emsdetten aan bod. Agenten kwamen de verdachten in deze zaak snel op het spoor en sloegen Utrechters Patrick G. en Colin van G. in de boeien na een achtervolging. Hun gestolen Audi S5 moest stoppen na een lekke band.
In de rechtbank zei Patrick zich niets van die achtervolging te herinneren. "Ik lag te slapen." Maar bij de aanhouding droegen Colin en Patrick kogelvrije vesten, handschoenen en regenbroeken. "Was u in die kleding in slaap gevallen?", wilde de rechter van hem weten. Daarop gaf de Utrechter geen antwoord.
Ik schrok wakker door de aanhouding
Patrick G.

TELEFOONS

In de auto lagen gasflessen, ontstekers en jerrycans met brandstof. Ook waren er drie telefoons aan boord, die in de nacht van de plofkraak werden gesignaleerd bij telecommasten tussen Utrecht, Emsdetten en weer terug richting het Gooi.
Patrick verklaarde daarover zijn telefoons vaak uit te lenen. "Had u dat in uw slaap gedaan dan? U had het toestel toch bij u tijdens de aanhouding?", merkte de rechter op. "In een kwartier kan veel gebeuren", reageerde de Utrechter.

BELASTENDE VERKLARING

Een neef van Patrick G. werd rond de dag van de plofkraak met een van de aangetroffen telefoons gebeld, zo bleek tijdens de rechtszaak. De neef, Steven G., legde vervolgens een belastende verklaring af over Patrick en Colin.
Steven G, zou op verzoek van zijn neef in de nacht van de kraak met een vriend naar de Duitse grens zijn gereden in de auto van zijn moeder. Het was de bedoeling dat een van de twee plofkraakverdachten na de klus zou overstappen, maar Colin reed door.

RHEINE

Patrick G. en Colin van G. worden ook verdacht van een plofkraak in  het Duitse Rheine op 4 augustus 2017. Getuigen hoorden een knal bij de Sparda Bank. Daarna renden twee mannen weg, een brandend geldautomaat en een ravage achterlatend. In de cassettes zou 30.000 euro hebben gezeten.
Patrick en Colin gingen voor die plofkraak op voorverkenning, zo blijkt uit onderzoek. Het duo wordt ook herkend op bewakingsbeelden van de bank. Ook werden de telefoons van de verdachten gesignaleerd in Rheine, evenals de telefoon van Steven G.
De politie kreeg na de plofkraak een anonieme tip. Patrick G. werd als dader getipt en het geld zou bij zijn broer B. in Utrecht liggen. In de rechtbank verklaarde Patrick niet te weten wie die melding deed.

VADER

De vader van Patrick werd als getuige opgeroepen, maar die zei zich weinig te kunnen herinneren over die periode vanwege geheugenproblemen. Maar uit afgeluisterde gesprekken tussen hem en zijn zoon blijkt dat hij Patrick hielp bij het bedenken van een alibi. Hij stemde zelfs zijn verklaring die hij bij de politie gaf met zijn zoon af.
De vader van Patrick huurt garageboxen aan de Faustdreef in Utrecht. Daar werden een pistool en kalasjnikov gevonden. Ook lagen er handgranaten en gasflessen. Volgens de vader zou iemand de box hebben opengebroken en de wapens er hebben neergelegd. "Het is onmogelijk dat mijn zoon dat heeft gedaan", zei hij tegen de rechter. De gasflessen zou de vader op straat hebben gevonden.
In een andere garagebox die Patrick zelf huurde, werden gasflessen met zuurstof en het zeer brandbare gas acetyleen gevonden, inclusief slangen en koppelstukken. De vader zei dat die van hem waren. Hij zou ze gebruikt hebben om vastzittende uitlaten van auto's mee los te krijgen.

DERDE PLOFKRAAK

Ook de plofkraak op 23 juni in Rheine kwam aan bod. Het betrof een geldautomaat van de Spara Bank, waarbij 428.350 euro werd buitgemaakt. Een van de daders raakte bij die kraak gewond.
De politie kwam verdachte Mohamed G. op het spoor nadat zijn DNA uit de aangetroffen bloedsporen werd gehaald. Het DNA zat ook op een regenpak en een bivakmuts die in een gestolen Audi lagen. Het ging om dezelfde auto die weken later werd gebruikt bij de plofkraak in Emsdetten. Toch ontkende Mohamed elke betrokkenheid. Over het DNA op de spullen in de auto zei hij: "Ik knutsel aan auto's, misschien heb ik daarbij een wondje opgelopen."

WESEL

De vierde plofkraak die de rechtbank behandelde, gebeurde op 25 juni in het Duitse Wesel. Daarbij maakten drie mannen 105.980 euro buit. De mannen gingen er in een Audi RS5 vandoor en wisten uiteindelijk na een lange achtervolging in de Utrechtse wijk Kanaleneiland te ontsnappen. De buit in die zaak is nog altijd spoorloos. In de gecrashte auto vonden Utrechtse agenten spullen die met het plegen van plofkraken te maken hebben.
De Audi RS5 werd een paar weken voor de plofkraak gestolen in Almere. De eigenaar keek vreemd op toen zijn auto 's ochtends niet meer voor de deur stond. Volgens hem was al het chroom van zijn auto zwart gespoten en was de binnenkant compleet gestript, zodat hij niet meer traceerbaar zou zijn.
De auto werd na de diefstal omgekat door verdachte Bob E. Na de plofkraak werd op een iPhone en autosleutel in het voertuig het DNA van medeverdachte Sonny K. aangetroffen. De telefoons van Bob en Sonny werden bovendien op de route naar Wesel geregistreerd door zendmasten. Opvallend is verder dat de gestolen Audi RS5 ooit op naam stond van verdachte Bob E.
De derde verdachte in deze zaak is Patrick G., die ook al gelinkt werd aan de plofkraak in Emsdetten. Over hun mogelijke betrokkenheid wilden de drie mannen in de rechtbank niets zeggen.

ZWIJGENDE GETUIGE

Na de middagpauze kwam Steven G. aan het woord. Hij is de neef van Patrick G. en werd door de politie opgehaald om te komen getuigen. Steven geldt als een belangrijke getuige in de zaak. Hij lijkt op z'n minst een bijrol te hebben gespeeld bij zeker één plofkraak.
Patrick zou zijn neef eerder hebben gevraagd of hij geld wilde verdienen. Ook zou hij geprobeerd hebben hem mee te trekken in verkeerde dingen, zo verklaarde Steven tijdens een eerder politieverhoor.
Maar in de rechtbank hulde de getuige zich in stilzwijgen. Op meerdere vragen van de rechter kwam geen antwoord. Had hij als 'voorrijder' weleens op de uitkijk gestaan bij de grens met Duitsland? Had zijn neef hem ooit verteld over een plofkraak waarbij behoorlijk wat buit was gemaakt? Steven wist het niet meer. "Ik weet niet of u weleens heeft geblowd, maar uiteindelijk vergeet je heel veel dingen", aldus de getuige.
Ik weet niet of u weleens heeft geblowd, maar uiteindelijk vergeet je heel veel dingen
Getuige Steven G.
In december vorig jaar werd Steven lange tijd verhoord. Hij legde toen een verklaring af van 15 pagina's. Hij was destijds ook verdachte in de zaak, onder meer omdat zijn telefoon werd gesignaleerd op de route naar de Duitse grens. Van dat verhoor zei hij zich alleen te herinneren dat zijn maag op een gegeven moment begon te knorren.

MISLUKTE KRAAK

Een vijfde zaak die door de rechtbank behandeld werd, gebeurde ook in juni 2017 in Rheine. Daarbij waren volgens getuigen vier mannen betrokken. Een van hen bleef achter het stuur van een auto zitten. De in het zwart geklede daders kregen de kluizen met daarin ruim twee ton uiteindelijk niet open en vertrokken zonder buit in volgens getuigen een zwarte BMW.
In een bivakmuts die bij Colin van G. werd gevonden, troffen rechercheurs glasdeeltjes van die kraak en een sigarettenpeuk met zijn DNA. Hij werd ook herkend op bewakingsbeelden en foto's gemaakt door flitspalen. Tevens werden DNA-sporen van verdachte B. gevonden. Beide verdachten weigerden daarop te reageren.
De rechtszaak wordt volgende week vrijdag hervat met de strafeisen van het Openbaar Ministerie en de pleidooien van de advocaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.