Ook vandaag schaatsen op de Vechtsebanen: "Maar geen korte broek"

Wetenschapper Peter Bijl op de baan.
Wetenschapper Peter Bijl op de baan. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Vandaag 25 graden, morgen kan het kwik zelfs stijgen tot maar liefst 28 graden. Allesbehalve schaatsweer, zo lijkt het. Toch opent de Utrechtse schaatsbaan Vechtsebanen ook vandaag haar deuren. De voorbereidingen op het schaatsseizoen waren al langer aan de gang en zijn nog altijd bezig. Want de temperaturen zorgen voor problemen. "We zitten in de overlevingsstand."
IJsmeester Gerard Molleman is nauw betrokken bij de voorbereidingen. "We zijn er al drie weken mee bezig. Vanochtend zijn de eerste trainingen van de dag, van de jeugdopleiding."
En die jeugd is niet erg te spreken over de temperaturen. "Het is extra warm omdat we een thermopak dragen. Het is geen schaatsweer, je zou liever skeeleren of fietsen. Maar we moeten, want het schaatsseizoen is begonnen."
Molleman ziet de komende tijd met spanning tegemoet. "De hoge temperaturen worden een probleem. We draaien vol vermogen om te overleven. Als dit zo blijft moeten we gaan denken aan het verleggen van het seizoen."
Geowetenschapper Peter Bijl van van Universiteit Utrecht is ook niet blij, al is het met een andere reden. "Hoeveel broeikasgassen worden er wel niet uitgestoten om deze ijsbaan aan te leggen? Moeten we niet minderen met de uitstoot?" Bijl ziet wel een voordeel voor natuurschaatsers. "Door klimaatverandering is er kans dat we in de toekomst strengere winters krijgen, omdat de golfstroom zwakker wordt."
En voor mensen die denken dit weekend lekker in korte broek te kunnen komen schaatsen, heeft de ijsmeester slecht nieuws. "Vanwege de veiligheid hebben we kledingvoorschriften. Dus geen korte broeken."
Verslaggever Robert Jan Booij was live op de Vechtsebanen.
Verslaggever Robert Jan Booij was live op de Vechtsebanen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.