Dagelijks tientallen meldingen over lerarentekort op website meester Eddy

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Eddy Erkelens, schoolmeester in Polsbroek, begon dit jaar de website lerarentekortisnu.nl en sindsdien komen er elke dag tientallen meldingen binnen van scholen die aanlopen tegen een tekort aan docenten. "De site is vooral bedoeld om richting Arie Slob en het ministerie duidelijk te maken hoe groot de tekorten zijn", laat Erkelens weten.
Op de website kunnen scholen per dag aangeven dat ze een tekort hebben aan leraren en hoe ze dat op die dag hebben opgelost. Zo laat KBS De Kubus uit Amersfoort weten dat er op vrijdag 12 oktober leerlingen naar zijn gestuurd omdat er geen docent beschikbaar was.
Leerlingen naar huis sturen is echt het laatste middel dat je moet toepassen, maar als het er niet is dan houdt het een keer op
Schooldirecteur
De Klaroen uit Maarssen meldt op dezelfde dag dat er er een gepensioneerde leraar is opgeroepen om les te geven. Erkelens: "Leerlingen verdelen over andere klassen gebeurt ook veel, maar dan krijg je eigenlijk ook geen les. Ja, je krijgt wat opdrachtjes mee, maar van echt lesgeven is dan geen sprake".

FORMATIE

Het lerarentekort gaat aan geen basisschool voorbij. Ook de Beiaard in Utrecht ziet de problemen toenemen. Het had niet veel gescheeld of ze hadden de 'formatie' voor dit schooljaar niet rond gekregen. "Dit jaar was het wel heel moeilijk", vertelt schooldirecteur Jeroen Sturkenboom. "Er zijn gewoon minder leraren en daarnaast nam een leerkracht die al lang aan onze school verbonden was afscheid."
Het probleem van het lerarentekort is het meest problematisch in de grote steden. "In Utrecht en Amersfoort bijvoorbeeld. In beide steden zijn dit jaar zo'n 8000 kinderen geconfronteerd met het lerarentekort. Die zijn dus naar huis gestuurd, verdeeld over andere klassen of er is naar een andere oplossing gezocht", vertelt Erkelens. Afgelopen week was het landelijk nieuws dat een school in de Zaanstreek de komende tijd zelfs een vierdaagse schoolweek moet invoeren.
De tekst gaat verder onder de video.
Het lerarentekort is op bijna elke basisschool een probleem

INVALPOULE

Maar ook in de kleinere steden speelt het probleem, zo valt op te maken uit de meldingen op de website van Erkelens. Zo kwamen er de afgelopen maand ook tientallen meldingen binnen van scholen uit Nieuwegein en Soest die een onbevoegde voor de klas zetten of een detacheringsbureau inschakelden.
Van zo'n bureau dat een docent levert als er iemand ziek is, heeft ook de Beiaard in Utrecht wel eens gebruik gemaakt. "Maar dat is erg duur", zegt directeur Sturkenboom. Er is ook een invalpoule van docenten die kan worden aangesproken, maar die is zo goed als leeg. "Dat betekent dat elke keer als ik een verzoek doe voor een leerkracht om me te komen helpen omdat ik een zieke heb ik in negen van de tien gevallen nul op het rekest krijg." 
Uit een rondgang van de NOS langs grote invalpoules in Nederland blijkt dat die leegraken. Scholen bieden de invalkrachten een vaste baan bieden om de eigen tekorten aan te vullen.

WERKDRUK

Sturkenboom heeft nog één optie, maar die gebruikt hij liever niet. "Dan betekent het dat je leerlingen naar huis moet sturen. Dat hebben we hier nog nooit hoeven doen. Het is echt het laatste middel dat je moet toepassen, maar als het er niet is dan houdt het een keer op."
Hoe moet het probleem van het lerarentekort opgelost worden? Wat Erkelens is het redelijk simpel: "De werkdruk moet omlaag en het salaris omhoog zodat het vak weer aantrekkelijker wordt en meer aanzien krijgt. Die 8 procent die er bij is gekomen is een goed begin, maar daarmee wordt alleen maar de schade ingehaald van de afgelopen jaren dat er niks bijgekomen is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.