Afkoop Utrechtse erfpacht levert miljoenen op

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht verwacht eenmalig grofweg zo'n 13,5 miljoen euro binnen te krijgen met de afkoop van erfpacht. De structurele inkomsten dalen naar schatting met ongeveer 325.000 euro per jaar. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad.
Zo'n 2700 Utrechtse huishoudens hebben een koophuis staan op grond die van de gemeente is. Voor die grond betalen ze de gemeente een soort huur. Utrecht heeft de erfpachters een voorstel om die huur in één keer af te kopen en zo dus de grond in handen te krijgen.
Tot nu toe zijn er ruim 400 aanvragen gedaan om gebruik te maken van deze zogenaamde conversieregeling, een aanbieding die loopt tot 31 januari 2019. De gemeente houdt er rekening mee dat er de komende maanden nog zeker 200 aanvragen bijkomen.

SCHATTING

Tot en met september zijn de eerste 57 aanvragen behandeld door de notaris. Die hebben een totale afkoopsom van 1,3 miljoen euro. Daar tegenover staat een verlies van in totaal 31.000 euro aan jaarlijkse totale inkomsten.
Op basis van die eerste aanvragen heeft de gemeente nu dus een voorzichtige inschatting gemaakt van de eenmalige inkomsten en structurele daling van inkomsten. Het college benadrukt in de raadsbrief dat het om een 'zeer grove indicatie' gaat, die van vele factoren afhankelijk is.

ZORGENKINDJE

De erfpachtregeling is niet bepaald vlekkeloos ingevoerd. De gemeente blunderde met een te laag aanbod dat gebaseerd was op oude WOZ-waardes en stuurde herhaaldelijk brieven met fouten. In juni kondigde de Stichting Erfpachters Belang Utrecht aan een rechtszaak aan te spannen tegen het stadsbestuur, omdat de regeling 'oneerlijk' zou zijn. Die zaak speelt komende woensdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.