Romeinse brug Leidsche Rijn dit weekend al te bezichtigen

© RTV Utrecht / Steef Bouwman
LEIDSCHE RIJN - De Romeinse brug die deze week in Leidsche Rijn door archeologen is blootgelegd is dit weekend al te bezoeken. De opgravings-site zou toch al opengesteld worden vanwege de Nationale Archeologiedagen, omdat daar vorige maand een stuk van de Romeinse weg was gevonden die ooit naar de brug heeft geleid.
De zestien pijlers van de zogenoemde paaljukbrug kwamen woensdag aan de oppervlakte bij sportpark Strijkviertel, waar de woonwijk Rijnvliet wordt gebouwd. De eikenhouten palen werden vermoedelijk in het jaar 100 of 125 in de drassige grond gedreven om een zijrivier van de Rijn over te kunnen steken.
De paaljukbrug werd aangelegd om een zijriviertje van de Rijn over te kunnen steken.
De paaljukbrug werd aangelegd om een zijriviertje van de Rijn over te kunnen steken. © RTV Utrecht / Steef Bouwman

ROMEINSE BIJL

Behalve de antieke heipalen en de basalten bruggenhoofden aan weerszijden van de oude rivierbedding werden in de omgeving van de brug ook kleinere voorwerpen gevonden. Voor zover nu nog op te maken valt uit de met klei en roest bedekte vondsten gaat het om metalen objecten die ooit van bijvoorbeeld paarden of wagens zijn gevallen. De mooiste, meest zeldzame vondst is volgens de archeologen een Romeinse bijl.
De brugpijlers die nog in de grond steken zijn gemarkeerd met houten stammetjes, die aangeven waar de brug bijna tweeduizend geleden heeft gelegen. Ze worden komende week uitgegraven en onderzocht. Een aantal palen wordt geconserveerd en later tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd.
De brugpijlers worden tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd.
De brugpijlers worden tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd. © RTV Utrecht / Steef Bouwman

ARCHEOLOGIEDAGEN

Tijdens de Nationale Archeologiedagen tonen archeologen in heel Nederland hun vondsten aan belangstellenden. De Romeinse brug en de grensweg die vorige maand al werd blootgelegd zijn ook te bezichtigen.
Archeologen Leidsche Rijn presenteren Romeinse brug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.