Leidsche Rijn heeft eigen glossy vol met historische feitjes

Hoofdredacteur Evalien van 't Veen met de glossy
Hoofdredacteur Evalien van 't Veen met de glossy © RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
LEIDSCHE RIJN - Na de Linda, de Maarten en de Marie Claire is er nu ook een glossy over Leidsche Rijn. Vanwege het 20-jarig jubileum van de Vinexwijk is de historische vereniging in de geschiedenis gedoken. Want ook een Vinex heeft een ziel.
"Als je de geschiedenis kent, dan ben je ergens trots op. Dan ga je van een gebied houden", aldus de glunderende hoofdredacteur en wijkraadslid Evalien van 't Veen. Te weinig mensen weten van de geschiedenis, stelt de vereniging. Evalien vertelt vol enthousiasme: "Iedereen moet gewoon 1 of 2 leuke verhalen kennen en denken: wow dat dit hier is gebeurd!"
Hoofdredacteur Evalien van 't Veen over de glossy.

20 JAAR

Leidsche Rijn bestaat precies 20 jaar. Op 14 oktober 1998 kregen de eerste bewoners aan het Klifrakplantsoen de sleutels. Maar de historie gaat veel verder terug. "2000 jaar geleden liepen de Romeinen hier over de dijk", zegt van 't Veen, wijzend naar de straat achter het plantsoen. Die verhalen wil de vereniging vertellen met het blad.
Zo staan de schoorstenen van de glastuinbouw nog fier overeind, even verderop bij basisschool 't Zand: "100 jaar geleden was dit het nummer 5 glastuinbouwgebied van Nederland". En vaarweg Leidse Rijn is nu een prachtig plekje om te wandelen en fietsen, maar: "Dit was vroeger dé verbindingsroute richting Leiden, toen er nog geen wegen waren."
En zo zijn er nog vele verhalen. Een uitgebreid rondje door de wijk, hoort u in onze radioreportage:
De historie van Leidsche Rijn.

TROTS

De glossy ligt de komende tijd op 20 plekken in de wijk voor het grijpen, zoals in het buurtcentrum. En 4000 bewoners in de nieuwste wijken van de Vinex krijgen het blad op de mat.
"Vinex is een soort geuzennaam geworden, als je hier woont. Ik heb hier veel mooie momenten gevierd in m'n leven en hoop er nog vele te vieren", lacht Evalien trots. Ook zij schrijft de komende jaren nog geschiedenis in de wijk: "Ik ga hier voorlopig niet weg".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.