VRU waarschuwt jonge ouders voor brandgevaar

© Pixabay
LOPIK - Baby Timo van den IJssel in Benschop krijgt vanmiddag de burgemeester op kraambezoek. Burgemeester Laurens de Graaf van Lopik en een medewerker van de Veiligheidsregio Utrecht  komen de ouders van Timo uitleggen hoe belangrijk brandveiligheid is.
Volgens de Veiligheidsregio Utrecht lopen jonge ouders meer kans op brand. "Zeker als je voor het eerst papa of mama wordt is afleiding een belangrijke oorzaak", zegt Geert-Jan Rijsterborgh van de VRU. "Je bent drukker, het is nieuw. Je bent bijvoorbeeld aan het koken en je kleintje huilt. Voor je het weet sta je boven een luier te verschonen terwijl je eten nog opstaat. De kans op brand ligt dan op de loer."
Voor je het weet sta je boven een luier te verschonen terwijl je eten nog opstaat.
Geert-Jan Rijsterborgh - VRU-medewerker Brandveilig Leven

DROOGTROMMEL

Volgens Rijsterborgh zijn er ook andere factoren die een rol spelen. "Je gebruikt in zo'n periode vlak na de geboorte ook meer apparatuur. De droogtrommel staat vaker te draaien, zeker nu het weer wat kouder wordt. En als de filter in de droger verstopt raakt, dan kan het apparaat zijn warmte niet kwijt en dat kan brand veroorzaken."
Onder het motto "Maak van je roze wolk geen rookwolk" vraagt de VRU deze maand meer aandacht voor brandveiligheid bij jonge gezinnen. Inwoners van de provincie Utrecht die in oktober aangifte doen van een pasgeboren kind krijgen een geboortetas van de brandweer. Daar zitten onder meer een rookmelder en tips en trucs in om de veiligheid in huis te vergroten.

BINNENDEUREN DICHT

De belangrijkste tips zijn volgens de brandweer om binnendeuren dicht te doen, zeker 's nachts, en vooraf over een vluchtplan na te denken. Ook is het zinvol om rookmelders te plaatsen, omdat als we slapen onze neus niet werkt, maar onze oren wel.
Binnendeuren kunnen vuur en rook langer in een ruimte houden, waardoor er meer tijd is om te vluchten of te worden gered. Bij een vluchtplan hoort onder meer een vast plek voor de huissleutel, het vrijhouden van de vluchtroutes en afspraken over bijvoorbeeld wie de kinderen evacueert.
VRU over brandveiligheid bij jonge gezinnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.