Universiteit Utrecht weert buitenstaanders: "Waar moet ik dan naartoe?"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - De Utrechtse Universiteit start vandaag met een proef om buitenstaanders uit de bibliotheken te weren. Tussen 15 oktober en 8 november zijn de panden op de Uithof en de Drift alleen toegankelijk voor eigen personeel en studenten. Met de juiste campus- of collegekaart van de universiteit gaan de toegangspoorten open en kun je een plekje zoeken in de bieb.
De universiteitsraad krijgt klacht na klacht binnen over de drukte in de bibliotheken. Studenten staan in de vroege uurtjes voor de toegangspoorten om een plekje in de universiteitsbibliotheken te bemachtigen en vangen soms alsnog bot. Een enkeling doet aan 'handdoekje leggen'; de jas over een stoel hangen en twee uur later terugkomen om daadwerkelijk te studeren.

TENTAMENPERIODE

In totaal bieden de twee bibliotheken genoeg studieplekken voor 1500 studenten. Tussen 2012 en 2018 is het aantal bezoekers van de panden fors toegenomen met 400.000. Inmiddels zijn er jaarlijks zo'n 1,8 miljoen bezoekers die de bibliotheken gebruiken.
Van dat aantal blijkt 40 procent geen verbinding te hebben met Universiteit Utrecht. Die groep mag tijdens de tentamenperiode de bibliotheken niet meer bezoeken zodat eigen studenten en personeel een betere kans hebben om een studieplek te bemachtigen. Van die 40 procent is ruim de helft student van de Hogeschool Utrecht. Die mogen nu ook niet meer naar de bibliotheken. Daar is niet iedereen het mee eens.
Waar moet ik dan heen?
Student Layla Hesseling

HETZELFDE SCHUITJE

Layla Hesseling is hbo-student aan de School voor Journalistiek en niet blij met de proef. Ze gaat vaak naar de bieb op de Uithof omdat ze thuis steeds wordt afgeleid: "Alles is ineens leuker dan studeren, dus ga ik de was opvouwen en afwassen".
Liever zit ze in de bieb, waar ze met alle andere studenten 'in hetzelfde schuitje zit'. Het is er lekker rustig en er is geen afleiding. Dat kan nu niet meer. "De oplossing is voorlopig dat ik thuis studeer." Want de Hogeschool biedt geen goede alternatieven, zo vindt ze. "Er zijn bijzonder weinig ruimtes op onze faculteit waar wij kunnen zitten. Dus ik heb niet heel veel plek om naartoe te gaan. Ik snap de maatregel van de universiteit wel, maar waar moet ik dan naartoe?"

HOGESCHOOL UTRECHT

Er zijn in het afgelopen jaar een aantal plekken gecreëerd door Hogeschool Utrecht, maar "die worden nog niet goed gevonden". Vorig jaar opende er een bibliotheek met 550 studieplekken. Ook is er recent een gebouw geopend van de Hogeschool waar studieplekken te vinden zijn. Waarom daar nog maar weinig studenten komen, is niet duidelijk.
Hoe dan ook blijft de maatregel in de bibliotheek van kracht, zegt Nico Poppes van de universiteitsbibliotheken. "We zitten aan de grenzen van onze capaciteit. Onze eigen studenten en werknemers kunnen soms niet terecht omdat het zo druk is. We willen wel de ruimte geven aan eigen onderwijs en onderzoek binnen de universiteit en daar hebben we de capaciteit van de bieb voor nodig."
Vier weken lang blijven de panden dus gesloten voor buitenstaanders. "Na die vier weken gaan we kijken wat de bevindingen zijn." Ondertussen wordt er samen met de Hogeschool gekeken naar nog meer oplossingen, zegt Poppes. "We blijven in gesprek met andere bibliotheken en de overige onderwijsinstellingen om te kijken naar de lange termijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.