Steeds drukker bij opvanglocaties voor daklozen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De druk op opvanglocaties voor daklozen in Utrecht en Amersfoort neemt de laatste tijd toe en het aantal bedden is beperkt. Wachtlijsten worden steeds langer, waardoor daklozen buiten moeten slapen.
"Het is eigenlijk in de zomer al vol geweest", vertelt Mariëtte Rutjes, manager bij zorgorganisatie Kwintes. Aan het Smallepad in Amersfoort is plek voor 42 daklozen en daarnaast zijn 25 plekken bij psychiatrische inrichting Zon & Schild. Alle bedden zijn permanent bezet en dat geldt ook voor de vrouwenopvang, het drugshotel en de alcoholistenopvang.

UITBREIDING AANTAL BEDDEN

Kwintes heeft volgens Rutjes nog geen 'nee' hoeven verkopen aan de deur. Toch is bekend dat in Amersfoort mensen buiten slapen, zoals in park Randenbroek, bos Nimmerdor of bij het stadhuis. Wethouder Menno Tigelaar is verantwoordelijk voor het zorgbeleid in Amersfoort en werkt aan een oplossing. Op korte termijn lijkt een uitbreiding van het aantal bedden het meest voor de hand te liggen. Maar de wethouder wil liever voorkomen dat mensen dakloos raken. Ook wil hij dat ze snel doorstromen naar een woning. "Al zien we ook dat dit lastig is, de druk op de woningmarkt is enorm".

OP STRAAT SLAPEN

Fred Smit zat zelf maandenlang in de nachtopvang in Utrecht en probeert nu als belangenbehartiger daklozen te helpen via zijn stichting Rechtop. Ook hij ziet dat de druk op de nachtopvang toeneemt. Een beeld dat bevestigd wordt door stichting de Tussenvoorziening die de nachtopvang Sleep Inn aan het Jansveld faciliteert.
Er is al een wachtlijst, maar het feit dat het druk is schrikt volgens Smit ook andere daklozen af om in de opvang te slapen. "Dat betekent voor die mensen gewoon keihard dat ze op straat slapen". Hij kan daar zelf ook over meepraten en weet daardoor wat het met je doet. "Doordat je je opgejaagd voelt slaap je wel maar rust je niet uit. Dat maakt je fysiek stuk".

PSYCHIATRIE

Een duidelijke oorzaak voor de toename is volgens Mariëtte Rutjes van Kwintes niet aan te wijzen. Meerdere factoren spelen een rol. "De problematiek waarmee mensen te maken hebben en waardoor ze in de opvang belanden, neemt toe". Als voorbeelden noemt ze het wegvallen van beschikbare plekken binnen de psychiatrische zorg door bezuinigingen, maar ook een toename van huiselijk geweld. Ze denkt ook dat het aantal daklozen iets zegt over de eisen die de maatschappij stelt aan mensen. "Het is steeds moeilijker om je hoofd boven water te houden".
Na aanleiding van toegenomen druk onderzoekt wethouder Tigelaar momenteel waar de toename van daklozen in Amersfoort vandaan komt. Kwintes kijkt naar mogelijkheiden om op korte termijn meer bedden te realiseren.
Verslaggever Kees Hoogendijk ging langs bij de drukke opvanglocaties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.