Gezonde zenuwen bij de audities voor het Nederlands Studenten Orkest in Utrecht

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
UTRECHT - In Utrecht doen 130 muzikale studenten vandaag en morgen een auditie om toegelaten te worden tot het 100-koppige Nederlands Studenten Orkest. Het orkest heeft geen vaste leden en wordt ieder jaar opnieuw samengesteld.
Deze keer moesten een aantal pittige stukken worden ingestudeerd. Zo spelen ze het Eerste Vioolconcert van Prokofjev (met Maria Milstein) en de Zevende Symfonie van Sjostakovitsj. Als je in het orkest komt, ga je een maand lang toeren om in de allermooiste zalen van Nederland te spelen. Ook in TivoliVredenburg wordt een concert gespeeld.
Voor sommige mensen wordt het een harde dobber
Arjan Tien

ZENUWEN

In Parnassos zijn de auditerende studenten druk met de voorbereiding. Tamar Hokken oefent nog even gauw voor ze de auditieruimte instapt. "Het gaat momenteel nog wel goed met de zenuwen, maar ik denk dat het straks wel op komt zetten."
Niet zonder reden, want van de studenten wordt een hoog niveau verwacht, zegt Arjan Tien, dirigent van het orkest. "We nemen niet zomaar iedereen aan. Het NSO heeft wel een kwaliteit en naam hoog te houden. En we hebben al verschillende hele goede audities gehad, en je hebt ook een verplichting naar de goede mensen toe, dat die in een goed orkest willen zitten en de ondergrens omhoog getrokken wordt. Dus voor sommige mensen wordt het een harde dobber."
"Het NSO heeft wel een kwaliteit en naam hoog te houden."

STRENG

Volgens Tien is de juiste voorbereiding belangrijk. "We letten erop dat mensen blijk geven dat ze weten wat voor auditiefragmenten ze spelen. En ja, we zijn redelijk streng. Maar we proberen auditanten altijd wel op hun gemak te stellen. We zitten geen fouten te turven, maar kijken natuurlijk wel met mensen mee op hun vingers. Soms zijn er wel tien mensen die auditeren voor één plek, dus dan zijn we kritisch en ambitieus."
Dat de concurrentie groot is, weet ook Tamar. "Ik heb gehoord dat er heel veel audities zijn, dus dat is heel spannend, maar dat motiveert me ook wel extra om het heel goed te doen. Ik heb de afgelopen weken regelmatig vioolles gehad, en dat helpt me om zo'n auditie goed voor te bereiden en de muziek te leren kennen."
Ik moet vertrouwen op mijn goede voorbereiding
Tamar Hokken

OVERTUIGING

Tien zoekt heeft straks 130 briefjes met aantekeningen over de auditanten in zijn hand en moet dan kiezen. "Op het moment dat hier iemand binnenkomt met een enorme presentie en overtuiging, en die ook nog een fantastisch proefspel neerzet, dan denk je: die nemen we heel graag aan. Dan kan het alleen nog roet in het eten gooien als iemand precies hetzelfde laat zien, maar dan nog net op een hoger niveau."
Over een week hoort Tamar of ze de auditie goed heeft doorstaan. Tot die tijd is het afwachten, maar haar auditie ging best goed, zegt ze zelf. "Met de zenuwen ging het best wel goed. Of ik door ben, vind ik lastig te zeggen. Je weet natuurlijk niet wie je concurrentie is, maar ik heb me goed voorbereid en daar moet ik op vertrouwen."
Het Nederlands Studenten Orkest speelt op 23 februari in TivoliVredenburg. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.