Deelnemers Invictus Games naar Sydney: "Ik schiet letterlijk mijn kop leeg"

© Defensie (Bewerking door RTV Utrecht)
PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse équipe van de Invictus Games 2018 vertrekt vandaag naar Sydney. Het jaarlijkse sportevenement wordt gehouden om gewonde militairen van over de hele wereld te helpen bij hun revalidatie.
Sergeant-majoor Bart van der Burg uit Vleuten komt uit op de onderdelen boogschieten en wielrennen. Voor hem is fanatiek sporten een manier om zijn posttraumatische stress-stoornis te overwinnen. "Door PTSS raak je overgevoelig voor bepaalde prikkels", zegt hij. "Ik weet wat de 'triggers' zijn die me last van herbelevingen laten krijgen, en die worden steeds minder. Het is een soort rouwproces, de scherpe kanten gaan er vanaf."
Je focus ligt alleen maar op het doel, je handboog en je pijl.
Sergeant-majoor Bart van der Burg - Vleuten
Handboogschieten vergt zoveel concentratie dat Van der Burg even aan niets anders hoeft te denken. "Als ik op het doel richt, dan schiet ik letterlijk mijn kop leeg. Dat is voor mij heel belangrijk. Het is statisch, je bent lekker met jezelf bezig in plaats van met je omgeving. Je focus ligt alleen maar op het doel, je handboog en je pijl. Dat is het mooie van die sport."
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot uit Utrecht heeft met succes een lobby gevoerd om de spelen naar Nederland te krijgen. In 2020 worden de Invictus Games in Den Haag gehouden. Mogelijk worden sommige sportwedstrijden ook op de Grebbeberg gehouden, maar dat is wat de politica betreft aan de deelnemers. "Ik zou het fantastisch vinden, maar wat vooral van belang is is dat de sporters en hun familieleden mogen aangeven hoe het evenement in Nederland georganiseerd moet worden."
Deelname is al een overwinning op zichzelf.
Hanke Bruins Slot - CDA-Kamerlid en oud-militair
Bruins Slot, voormalig beroepsmilitair en ooit hockeykeepster bij Kampong, weet hoe belangrijk het evenement voor de deelnemers kan zijn. "Militairen laten op die manier zien dat ze weer aan het herstellen zijn, dat ze nadat ze fysiek of psychisch gewond zijn geraakt weer actief zijn geworden. Deelname is meestal al een overwinning op zichzelf."
Sergeant-majoor Van der Burg is wel te vinden voor een thuiswedstrijd in zijn eigen provincie. "Ja natuurlijk, waarom niet? Als je hier de wielerronde kunt pakken zou dat wel heel mooi zijn."
De Invictus Games van 2018 beginnen zaterdag in Sydney. Van der Burg vertrekt vanavond samen met zijn gezin naar Australië.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.