Minister Koolmees bezoekt statushouders op kappersopleiding in Amersfoort

© UAF / Sahar Jahish
AMERSFOORT - Tien statushouders met een passie voor het kappersvak volgen een verkorte avondopleiding tot haarstylist in Amersfoort. Na het behalen van het diploma zijn ze klaar om in een Nederlandse kapsalon te werken. Minister Koolmees bracht gisteren een bezoek aan de kappers-in-spé in Amersfoort.
Veel deelnemers hebben al ervaring in het kappersvak, anderen zijn blij dat ze een nieuw vak leren. Een voltijdopleiding is vrijwel onmogelijk voor de dertigers, die geen recht meer hebben op studiefinanciering. Door een avondopleiding te volgen, zijn ze overdag in staat om geld te verdienen met een bijbaan of stage te lopen.

EEN BAAN VINDEN

Eén van de deelnemers is de uit Syrië gevluchte Yehya, die nu in Amsterdam woont: "Ik heb als visagist voor veel bekende merken gewerkt. Ik ben graag creatief bezig en als hairstylist en visagist kan dat. Zonder deze opleiding had ik geen kans om hier snel een baan te vinden. Nu denk ik dat het me gaat lukken."
Minister Koolmees van SZW was onder de indruk van het enthousiasme en de inzet van de deelnemers: "Dit is een mooi voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat er voor zorgt dat mensen die hier mogen blijven, ook mee kunnen doen. Het is beter dat statushouders hun vak weer kunnen uitoefenen dan dat zij afhankelijk blijven van een bijstandsuitkering. Voor henzelf en voor de samenleving."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.