Paleis Soestdijk krijgt werkruimtes voor jonge ondernemers

© RTV Utrecht / Joost Danvers
SOESTDIJK/BAARN - De oude dienstwoningen en kantoren tegenover Paleis Soestdijk worden een werkplaats voor jonge ondernemers. De nieuwe eigenaar van het landgoed wil onder meer de garage, de stallen en een statig herenhuis aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn verhuren als studio, kantoor of atelier.
Het paleis heeft een overeenkomst gesloten met De Stadstuin in Utrecht, dat in Utrecht al meerdere locaties verhuurt aan startende ondernemers en freelancers. Gemikt wordt op bedrijven die werken in sectoren als watermanagement, architectuur, design, media en digitale cultuur. De werkruimtes die op de Parade, tegenover het paleis, te huur komen variëren van 15 tot 100 vierkante meter.

VERGADERRUIMTE

Het Herenhuis, waar vroeger het hoofd van de hofhouding zetelde, krijgt twaalf kantoorruimtes. In het logiesgebouw, ooit het verblijf voor chauffeurs van buitenlandse gasten, komen ateliers en de zolder wordt ingericht als vergaderruimte.
"Die bovenverdieping is de oude kantine", licht Harmen Wiersema van De Stadstuin toe. "Het personeel heeft die in 1976 zelf ingericht en sindsdien is er nooit meer iets aan veranderd. We leggen daar wel fatsoenlijke, eigentijdse vergaderfaciliteiten aan, maar je komt straks dus binnen in een ruimte die nog dezelfde sfeer en uitstraling heeft."

STUDIO

De stallen en de oude garage komen later aan bod, zegt Wiersema. "De garage leent zich bijvoorbeeld door de ruime opzet en de lichtval voor congressen, maar ook voor een bestemming als studio voor videoproducties en tv-programma's. En voor de stallen zoeken we een manier om die voor het publiek toegankelijk te maken." Volgens Wiersema hebben zich deze week al vijftien belangstellenden gemeld voor een vestiging op de Parade. Ook is er al animo voor het gebruik van de garage.
Aan de buitenkant van de bijgebouwen op het landgoed verandert overigens niets. "Het zijn allemaal monumenten", zegt Wiersema. "De renovatie richt zich op de binnenkant. Het zicht voor voorbijgangers blijft hetzelfde."

UITVINDERS

Paleis Soestdijk is vorig jaar verkocht aan de Meyer Bergman Erfgoed Groep. Eerder werd al bekend dat de voormalige residentie van Koningin Juliana en Prins Bernhard onder de noemer Made bij Holland een hotel, een evenementencentrum voor het bedrijfsleven en zelfs een bowlingbaan krijgt. Sinds juli is in Soestdijk ook de Nederlandse Orde van Uitvinders gevestigd.
De komende jaren wordt het landgoed - het paleis, de bijgebouwen en het park - opnieuw ingericht. Het blijft zolang open voor publiek. De afgelopen jaren trok het voormalige koninklijk paleis bezoekers als museum en locatie voor concerten en grote evenementen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.