Laag water brengt Lekpont in problemen: "Volgende week liggen we eruit"

© ANP
SCHALKWIJK - De veerpont tussen Schalkwijk en Culemborg neemt tot nader order geen zware voertuigen mee. De waterstand in de Lek is te laag.
Andy Mason is eigenaar van het veerbedrijf dat pendelt over de Lek. Hij heeft het peil nog nooit zo laag gezien. "In september leek het even de goede kant op te gaan, maar inmiddels zijn we weer op een dieptepunt. Ik heb een app die een voorspelling geeft van de waterstand, en als het zo doorgaat staat het waterpeil volgende week op 1,70 meter, maar bij 1,80 liggen wij er al uit."
Het probleem met het lage water is dat we de laadklep niet meer op de kant krijgen, aldus Mason. "De boot staat zo laag dat de auto's er niet meer op of af kunnen." Personenauto's gaan nog goed maar zwaar vrachtverkeer en landbouwwerktuigen worden al maanden geweerd. "Daar krijg je weleens vervelende reacties op inderdaad, maar over het algemeen snappen mensen het wel ook." Hij moet regelmatig mensen weg sturen.
De laatste keer dat hij niet kon varen was meer dan vijf jaar geleden. "Toen hadden ze de stuwen open gezet en stroomde al het water weg, toen hebben we een paar weken niet gevaren." Normaal gesproken is juist hoog water het probleem: "Dan staat het water hier tot op de weg en dan kunnen we ook niks. Dat komt veel vaker voor."

WIJKSE PONTEN

Bij Ton Paulus Veerbedrijf, dat de twee pontjes bij Wijk bij Duurstede beheert (naar Beusichem en Rijswijk), zijn nog geen maatregelen genomen. "We hopen wel van harte dat het snel weer eens gaat regenen", aldus een woordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.