OM wil nieuw onderzoek in Pieter Baan Centrum voor verdachte brandmoord

AMERSFOORT - De Amersfoortse vrouw die vorig jaar is veroordeeld voor het aansteken van een woningbrand waarbij haar halfzusje om het leven kwam, zou nogmaals in het Pieter Baan Centrum opgenomen moeten worden voor psychisch onderzoek. Dat maakten het openbaar ministerie en het gerechtshof duidelijk tijdens het hoger beroep in de zaak.
De 28-jarige Thi H. werd vorig jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, omdat zij op 14 januari 2017 's nachts brand had gesticht in het huis van haar moeder in de Gounodstraat in Amersfoort. Haar 11-jarige halfzusje Lindsey lag op dat moment op zolder te slapen en raakte dodelijk gewond.

MOORD

De rechtbank oordeelde dat de vrouw geen vooropgezet plan had, maar volgens het openbaar ministerie wist zij van de dodelijke risico's en was er sprake van moord. Ook vindt het OM dat H. onterecht is vrijgesproken van een eerdere brandstichting in de dönerzaak van haar moeder. Het OM eiste twaalf jaar cel plus tbs en heeft net als de verdediging hoger beroep aangetekend.
Omdat de toerekeningsvatbaarheid van de vrouw een belangrijke rol speelt, willen het OM en het hof haar nogmaals laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Daar was zij eerder ook al opgenomen, maar toen wilde zij niet meewerken aan psychisch onderzoek. Volgens haar advocaat is de vrouw erg bang dat het juist door opname in het PBC weer fout met haar zou gaan.

ONTOEREKENINGSVATBAAR

Raadsman Wiebes zegt dat zijn cliënt ten tijde van de brandstichting psychisch labiel was, omdat zij haar medicatie (zyprexa) niet regelmatig kreeg. Daardoor zou zij zich als een zombie hebben gevoeld en gaten in haar geheugen hebben. De vrouw woonde destijds in een begeleid-wonen-voorziening en daar zou onvoldoende toezicht op het medicijngebruik zijn geweest.
De advocaat wil daarom de GGZ-medewerkers die daarvoor verantwoordelijk waren als getuigen laten horen door het gerechtshof. Maar volgens het OM moet het aan psychiaters en psychologen worden overgelaten om een oordeel over haar te vormen. De zaak zou dan ook sneller kunnen worden afgehandeld.

INFORMANT

De verdediging wil ook de politie-informant die het OM in de gevangenis heeft ingezet als getuige laten horen. Toen zij bij de verdachte vroeg naar de brand, zou Thi een spuitbus met aansteker hebben uitgebeeld en een sissend geluid hebben gemaakt.
De rechtbank in Utrecht vond de inzet van de informant geoorloofd. Wiebes trekt de betrouwbaarheid van haar verklaringen in twijfel, omdat die niet zijn opgenomen zoals bij een politieverhoor. Hij wil horen hoe de gesprekken op de luchtplaats van de gevangenis zijn gegaan.

VERDACHTE BLIJFT WEG

De verdacht was zelf niet bij de zitting aanwezig. Ze besloot op het laatste moment dat ze dat niet aankon. Ondertussen zou ze wel nadenken over opname in het Pieter Baan Centrum of als alternatief een psychisch onderzoek in de inrichting waar ze nu vastzit. Volgens het gerechtshof het van belang dat dit gebeurt en zou het de zaak ook versnellen.
Of er snel een inhoudelijke behandeling komt is twijfelachtig, aangezien er mogelijk veel nieuwe getuigen moeten worden gehoord en het nog twijfelachtig is of de verdachte mee wil werken aan een psychisch onderzoek. Het hof beslist over twee weken over de onderzoekswensen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.