"Mensen raken hun vrijheid kwijt door ondermijnende criminaliteit"

© Koen Laureij
UTRECHT - Met de invallen op een industrieterrein in Nieuwegein vorige week laten politie, gemeenten en het OM zien dat ze ernst maken van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Dat zeggen hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk en burgemeester Backhuijs van Nieuwegein. Hoogendijk: "Waar het over gaat is dat we niet alleen de criminaliteit aanpakken die je ziet, maar ook wat er allemaal onderwater schuil gaat."
Twee bedrijven op industrieterrein De Liesbosch worden ervan verdacht artikelen te leveren voor de professionele hennepteelt. Het wordt volgens hoofdofficier Hoogendijk nog "best ingewikkeld" om de illegale activiteiten van de bedrijven aan te tonen, maar dat is nog geen reden om het niet te proberen.
"Het is heel goed dat we dit soort onderzoeken doen en niet alleen maar de uiteindelijke uitwassen, dus de hennepkwekerijen of de xtc-labs sluiten en oprollen, maar dat je ook aan de voorkant komt, om te zorgen dat het niet meer gebeurt."

VERBORGEN

In Nieuwegein gaat het om een groothandel van bijvoorbeeld afzuiginstallaties, lampen en ventilatoren. Het Openbaar Ministerie denkt dat de handel niet bedoeld is voor tomatenkwekers, maar dus voor de grootschalige hennephandel. Maar ondermijning kan ook gaan om het leveren van auto's aan criminelen die liquidaties of plofkraken plegen. Of vakantieparken die onder de dekmantel van recreatief gebruik worden misbruikt voor illegale prostitutie. "Het is zo verborgen in de samenleving", zegt burgemeester Backhuijs.
"Als gemeente zien we dit ook. Mensen komen bij ons om een vergunning aan te vragen. En het is goed om te kijken of dat een vergunning is voor een bedrijf dat gewoon netjes zijn werk doet. Of is dat een bedrijf dat zich bezighoud met illegale activiteiten."

TOEVAL

Justitie, politie, belastingdienst en gemeenten hebben daarom ook de handen ineen geslagen om deze ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Namens alle gemeenten in Midden-Nederland is burgemeester Backhuijs de voorzitter van de zogeheten Taskforce Ondermijning. Dat er nu in zijn gemeente meerdere onderzoeken zijn is min of meer toeval.
"Die onderzoeken liepen en die waren allemaal toe aan dit soort politie-onderzoek. En ja, het midden van het land is een vestigingsplaats voor een heleboel mensen, dus ook voor mensen die zich met illegale activiteiten bezighouden."

VRIJHEID

Volgens de burgemeester vinden ondermijnende activiteiten overal in Nederland plaats, onder onze ogen, in wijken en buurten. Jongeren raken er soms ongemerkt bij betrokken, maar als ze er uit willen stappen is het vaak te laat.
"Ze worden ook ingekapseld in die systemen van georganiseerde criminaliteit en kunnen daar niet meer uit. Als ze er al uit willen stappen, worden ze bedreigd. Dat geldt ook voor mensen met een hennepkwekerij bezig zijn. Die beginnen met het idee: we kunnen een beetje geld verdienen. Maar als ze ermee willen stoppen, dan zeggen ze: Nee u kunt niet stoppen. Mensen raken hun vrijheid kwijt als ze betrokken raken bij ondermijnende criminaliteit. En daar moet je je dus heel veel zorgen over maken."
Bij het onderzoek in Nieuwegein werden vorige week vier verdachten aangehouden. Zij zijn inmiddels weer vrij, maar blijven verdacht. Het onderzoek van het OM richt zich nu vooral op de administratie van de bedrijven. Het OM zei eerder al dat met de actie "de hennepketen ernstig verstoord is". Met de inbeslagname van de inventaris van de bedrijven, meerdere panden, voertuigen, boten én de hele administratie kunnen zij hun activiteiten voorlopig ook niet voort zetten.
Justitie, politie en gemeenten bundelen krachten bij aanpak ondermijning

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.