Wereldarmoededag: Claudia uit Utrecht had 2 euro per dag

Archieffoto van de voedselbank in Amersfoort.
Archieffoto van de voedselbank in Amersfoort. © RTV Utrecht
UTRECHT - Steeds meer mensen kloppen aan bij particuliere armoedebestrijders, zoals de Voedselbank of de Vakantiebank. Dat constateert de Stichting Armoedefonds, vandaag op Wereldarmoededag.
Claudia Brugman uit Utrecht moest jaren geleden rondkomen van 2 euro per dag. Nu helpt ze zelf mensen die het financieel zwaar hebben. Ze doet dat onder meer door op straat te gaan zitten met een kan koffie en het gesprek aan te gaan.
Ze hoort veel schrijnende verhalen: "Van de week hoorde ik een verhaal van een dame die nog maar 2,34 euro had voor de rest van de week. En dat deed me denken aan mijn eigen situatie van vroeger, dat mijn fiets werd gestolen en dat ik maar ging lopen naar mijn werk, 2,5 uur lopen heen en terug, en toen merkte ik dat het nog steeds voor veel mensen zo schrijnend is en daar schrok ik best wel van."

WEEK

Het is deze week ook de 'Week tegen de Armoede'. Daarom zijn er in de stad extra activiteiten rondom het thema. Zo is bij het Stut Theater in Utrecht vanavond een voorstelling te zien over het thema: Tikkie.
De show gaat over jongeren die volwassen worden, want als je 18 wordt moet je opeens veel dingen gaan regelen. "Een DigiD, bankrekening, zorgverzekering. Zeven jongeren ontdekken wat er allemaal op je af komt als je 18 wordt", aldus het affiche.
De première van Tikkie is vanavond tijdens het slotfestival van de Week tegen de Armoede.
Een van de jongeren die speelt in 'Tikkie' deed zijn verhaal vanochtend bij Bob in Utrecht is Wakker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.