Erfpachters: "voor het blok gezet en slecht geïnformeerd"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een groep huiseigenaren stapt vandaag naar de rechter in een zaak over erfpacht. De zaak komt erop neer dat de huizenbezitters ineens met een rekening van tienduizenden euro's geconfronteerd worden voor het afkopen van die erfpacht en zich voor het blok gezet voelen.
In Utrecht hebben honderden mensen een koophuis dat op grond staat van de gemeente. Ze moeten voor de grond een soort huur betalen, de erfpacht. Maar de gemeente wil van dit systeem af en dringt erop aan dat Utrechters hun erfpacht afkopen.
Het gaat vaak over bedragen van tienduizenden euro's en veel tijd om erover na te denken krijgen de huizenbezitters niet, zegt Danielo Sijtsma, van de Stichting Erfpachters Belang Utrecht. "Erfpachters worden onder druk gezet om voor eind januari te beslissen, maar dat kunnen ze nog niet zolang ze niet de juiste informatie hebben."
De deadline laten passeren is ook niet erg aantrekkelijk, zegt Sijtsma. "Als je niets doet worden de pachtbedragen veel hoger, en ze zijn nu al veel te hoog. Het gaat om soms meer dan 150.000 euro per huishouden."

BETER INFORMEREN

Daar zou je tegen in kunnen brengen dat de pachters toch wisten waar ze aan toe waren toen ze hun huis kochten. Ja en nee, zegt Sijtsma. "Iedereen had kunnen weten dat het op erfpachtgrond staat, maar over wat dat betekent zijn mensen niet goed geïnformeerd. Niet door banken en hypotheekverstrekkers, maar ook niet door de gemeente."
En die gemeente verandert nu bovendien de regels. Sijtsma snapt op zich best waarom: "Ze willen de inkomsten uit die pacht niet over 10 of 20 jaar pas in de gemeentekas hebben, maar nu al. Daardoor wordt nu een kleine groep die nog in een systeem van voor 1989 zit, geconfronteerd met enorme bedragen."
De Stichting Erfpachters Belang Utrecht gaat de rechter dan ook om nog iets anders vragen dan alleen een gunstiger regeling voor de huizenbezitter: een verplichting voor de gemeente om mensen beter over dit soort zaken te informeren.
Bob van Beeten in gesprek met Danielo Sijtsma van de erfpachtersclub in Utrecht is Wakker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.