Zwembadpersoneel Rhenen hoort weer werkstraffen eisen voor verdrinking Salam (9)

© RTV Utrecht
RHENEN - In hoger beroep zijn opnieuw werkstraffen geëist tegen een badmeester en twee badjuffen van zwembad 't Gastland in Rhenen. Het Openbaar Ministerie houdt hen verantwoordelijk voor de verdrinkingsdood van de 9-jarige Salam. Het meisje uit Syrië kwam in september 2015 om het leven tijden een schoolzwemles.
Salam is na haar laatste sprong in het diepe tijdens het vrijzwemmen verdronken, stelde de aanklager. Er is door de verdediging niet aannemelijk gemaakt dat het meisje tijdens het douchen stiekem naar het zwembad zou zijn teruggeglipt. Het toezicht was onvoldoende, oordeelde het OM. De badmeester die wist dat Salam niet kon zwemmen, had dat heel duidelijk moeten doorgeven aan zijn collega's. Die hadden haar extra goed in de gaten moeten geven. Er is sprake geweest van nalatigheid, niet van opzet, benadrukte het OM. "Er zijn fouten gemaakt die niemand heeft gewild. Het is belangrijk van dit vreselijk voorval te leren. De opgelegde straf zal niet in verhouding staan tot wat de ouders moeten doorstaan", sprak de aanklager.
Het hoger beroep diende vanmorgen in het gerechtshof in Arnhem. Een jaar geleden werd de zaak behandeld door de rechtbank in Utrecht. Twee begeleidende onderwijzers gingen toen vrijuit, maar de twee badjuffen en een badmeester werden veroordeeld tot 60 uur werkstraf. Het zwembadpersoneel werd ook toen verweten dat zij onvoldoende toezicht op Salam hielden.

ZWEMBADPERSONEEL EN OUDERS AANWEZIG

De toezichthouders van zwembad 't Gastland namen vanmorgen plaats in de zittingszaal, gesteund door behoorlijk wat familieleden en vrienden. De ouders van Salam waren er met hun advocaat en een tolk. Het hoger beroep is bijzonder pijnlijk voor hen, vertelden ze onlangs aan NRC Handelsblad.
Badmeester H. liet aan het begin van de zitting weten dat hij het niet eens is met het oordeel dat er te weinig toezicht is gehouden. Hij zegt dat altijd goed toezicht wordt gehouden en dat dit ook op de fatale dag in zwembad 't Gastland zorgvuldig is gedaan. Ook verklaarde H. dat hij de kinderen meerdere keren heeft uitgelegd wat diep en ondiep water is. Maar dat hadden ook de onderwijzers op school moeten doen, zegt hij.
Verslaggever Riks Ozinga volgde de zaak voor RTV Utrecht. 
Beide badjuffen verklaarden op zitting dat ze in hoger beroep zijn gegaan omdat ze zich niet schuldig voelen aan de verdrinking van Salam. Zweminstructrice S.B. huilde toen ze vertelde wat er gebeurde toen de zwemles was afgelopen. Ze weet ook niet hoe Salam ongemerkt heeft kunnen verdrinken, zei ze. De badjuffen is verweten dat ze bij het toezicht "over de kinderen heen keken". Dat is destijds verkeerd begrepen, zeggen ze nu. Ze kijken goed om zich heen; rond de kinderen en naar de bodem. "Ik scan het bad", aldus S.B. Ze geeft nog altijd zwemles. "Maar het wordt nooit meer zoals het is geweest. Dit heeft voor een heel groot litteken gezorgd."
"Waarom houdt u kinderen die niet kunnen zwemmen niet specifiek in de gaten?", wilde de voorzitter van het hof weten. "Als ik specifiek op één kind let, kan ik niet goed op anderen letten. Ik moet de veiligheid van de hele groep in de gaten houden", sprak een van de badjuffen.

VEILIGHEID

De veiligheid van de kinderen wordt geborgd door het zwembadpersoneel dat vanaf de kant toezicht houdt. De twee badjuffen stonden tijdens de les en het vrij zwemmen bij het diepe bad. Zij wisten dat er twee kinderen waren die niet konden zwemmen, maar niet wie dat waren. Zes kinderen zeggen dat ze Salam in het diepe bad hebben gezien. Ze zou ook twee keer van de duikplank zijn gesprongen. Badmeester H. geloofde die verhalen niet, omdat Salam volgens hem totaal niet kon zwemmen. Hoe kan ze dan na een sprong in het diepe naar het trapje zijn gezwommen?
Salam werd door een bezoekster van het zwembad gevonden. Zij zag het meisje pas op de bodem liggen toen zij met haar zwembril onder water keek. De badjuffen hadden het bad dus ook niet zo helder kunnen overzien als ze beweren, oordeelde de aanklager.

FILM

Omdat het hof een reconstructie en schouw ter plekke nog niet nodig vond, liet de verdediging een film zien die ze had laat maken door een cameraman en regisseur uit Hilversum. Op de beelden, die werden getoond in de zittingszaal, was te zien hoe de badjuffen na de les over het diepe bad heen zouden hebben gekeken en wat zij konden zien, afwisselend met bewegend en stilstaand water. Als Salam tijdens vrijzwemmen was verdonken, hadden zij haar toen op de bodem zien liggen, was het idee. Ook als het alternatieve scenario zou kloppen, valt de drie verdachten nalatigheid te verwijten, vond de aanklager. Zij hadden Salam moeten aanspreken en corrigeren toen ze in het diepe sprong.
De aanklager beoordeelde de video van de verdediging als niet betrouwbaar. "De beelden zijn in het zwembad gemaakt door een professionele cameraman die ons laat zien wat hij wil dat we zien." De aanklager stipte aan dat deze zaak van groot belang is. "Het is ook voor de samenleving belangrijk dat de oorzaak wordt onderzocht en ook of het voorkomen kon worden."
Het OM wees erop dat tussen 2000 en 2016 in zwembaden 58 verdrinkingen zijn geweest. 33 slachtoffers waren jonger dan 15 jaar. "Het gevaar ligt op de loer. Regels voor de veiligheid van de bezoekers moeten daarom worden nageleefd. Scholen en zwembaden hebben onder meer in een toezichtplan afgesproken waar de risico's liggen bij het schoolzwemmen en hoe er toezicht moet worden gehouden. Vooral bij het vrijzwemmen zijn er gevaren en moet extra goed worden opgelet", sprak de aanklager.

LANG WACHTEN OP UITSPRAAK

De voorzitter van het gerechtshof in Arnhem zegt aan het einde van de zitting het een complexe zaak te vinden. Daarom wordt ruim de tijd genomen om tot een oordeel te komen. Het hof doet pas uitspraak over 4 weken, op 14 november om half 2.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.