RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lage waterstand: "Als de pont niet vaart dan moet ik met de trein"

1/5
SCHALKWIJK - Gebruikers van de veerpont tussen Schalkwijk en Culemborg houden het waterpeil in de Lek goed in de gaten. Momenteel vaart de pont nog, maar de situatie is nijpend. Het water kan volgens de schipper nog maximaal 20 centimeter zakken en dan moet de pont uit de vaart.

Vanmorgen stapten de eerste mensen om 6.30 uur op de veerpont. Sommigen gebruiken de pont dagelijks om naar hun werk of naar school te gaan, zoals een jongen die hoopt dat de pont blijft varen. "Ik vind het wel gaaf om met de pont naar Schalkwijk te gaan en dan verder te fietsen naar school in Houten. Anders moet ik met de trein."

Ik vind het gaaf met de pont"
Scholier

De schipper van de veerpont is Peter van Steyn, die al 37 jaar vaart. Het lage waterpeil is niet uniek volgens hem: "Ik heb vaker een droge periode meegemaakt, maar zo lang achter elkaar eigenlijk niet. Niemand kan voorspellen wat er gaat gebeuren."

Tekst gaat verder onder de video

Item in UNieuws over de pont


Eerder werd al bekend dat de veerpont tussen Schalkwijk en Culemborg tot nader orde geen zware voertuigen meeneemt, zoals landbouwvoertuigen en vrachtverkeer. Peter van Steyn: "Dan gaan we te diep liggen, dat doen we even niet. Het probleem met het lage water is dat de laadklep niet meer op de kant kan. Als we nog lager komen te liggen dan kunnen de auto's er niet af."

 Volgens schipper Peter van Steyn kan het water nog maximaal 20 centimeter zakken Volgens schipper Peter van Steyn kan het water nog maximaal 20 centimeter zakken | Foto: Robert Jan Booij

Het is onduidelijk of de pont volgende week nog kan varen. "Dat is niet te voorspellen, niemand weet wat er gaat gebeuren", zegt Van Steyn die veel vragen krijgt van passagiers. "De mensen zijn nieuwsgierig he."

Een scholiere kijkt uit over het spiegelende water en tuurt naar de uiterwaarden. "Ik vind het altijd fijn om in de ochtend te fietsen naar school, met de trein is het heel druk en op de pont kun je lekker uitrusten."

 | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

 | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -