Onverwacht koninklijk bezoek in Utrechtse wijken

© RTV Utrecht
UTRECHT - Koning Willem-Alexander en minister Kajsa Ollongren hebben vanmiddag Veemarkt en Overvecht bezocht. De koning is op een reeks werkbezoeken waarin ministers en staatssecretarissen laten zien hoe beleid in de praktijk uitpakt. In dit werkbezoek stond de krapte op de woningmarkt en de verduurzaming van huizen centraal.
De koning werd tijdens zijn wandeling door de nieuwe Utrechtse wijk Veemarkt vergezeld door wethouders Lot van Hooijdonk (GroenLinks) en Klaas Verschuure (D66).
In de wijk staan 750 woningen waarvan een deel nog in aanbouw is. De bestuurders spraken met projectontwikkelaars over de knelpunten die ze tegenkomen bij de woningbouw. Het Rijk en de gemeente willen dat bouwprojecten sneller lopen, want de vraag naar nieuwe woningen is groot. In 2040 moeten er in de stad 44.000 woningen bij zijn.
De koning sprak ook met wijkbewoners omdat huiseigenaren en huurders in de wijk veel samen organiseren. Zo is er een bouwproject dat de 'Deeltuin' heet, waarbij bewoners worden aangespoord om gereedschap, fietsen en zelfs auto's met elkaar te delen.
Koning bezoekt Overvecht en Veemarkt

OVERVECHT

In Overvecht werden energieneutrale woningen bezocht aan de Camera Obscuradreef, Henrittedreef en Costaricadreef. Het noordelijke deel van de wijk is door het ministerie geselecteerd als 'proeftuin aardgasvrije wijk' en krijgt daarvoor 4,7 miljoen euro aan financiële steun van de Rijksoverheid.
In de wijk staan nu voorbeeldwoningen. Gebouwen zijn met betere isolatie en warmtepompen een stuk zuiniger gemaakt. Ook is er een test aan de gang om de flats energie te laten opwekken met zonnecollectoren en windturbines.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.