Tweede 'Polenhotel' moet Bunschoten helpen

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Als het aan het college van Bunschoten ligt, komt er een tweede 'Polenhotel' in het dorp. In totaal wil het college meewerken aan het huisvesten van maximaal 300 'kortblijvende' arbeidsmigranten. Dat staat in een startnota die vanavond in een commissievergadering is besproken.
Het college heeft onderzoek laten doen naar de huidige situatie rondom arbeidsmigranten. Hieruit blijkt dat er ongeveer 1200 arbeidsmigranten in het dorp werkzaam zijn. En dat veel van hen nog niet op de gewenste manier worden gehuisvest.

VIER PER HUIS

Op dit moment mogen arbeidsmigranten, die in Bunschoten voor 85 procent uit Polen bestaan, met maximaal vier personen in één huis wonen. Toch blijkt dat deze regel nog massaal overtreden wordt. Gemiddeld wonen er nu zes arbeidsmigranten in één woning.
Het college wil de regels handhaven, maar ziet het niet als zijn taak om de arbeidsmigranten te huisvesten. Daar moet het bedrijfsleven zelf het initiatief voor nemen.

POLENHOTEL

Het college is dan ook blij met een aanvraag voor een tweede 'Polenhotel'. Op dit moment is er één hotel voor arbeidsmigranten aan de Amersfoortseweg. Daarin kunnen maximaal 75 personen verblijven. Het is de bedoeling dat er straks aan de Celsiusweg nog eens 75 arbeidsmigranten kunnen wonen.
De burgemeester hoopt dat de woningdruk daardoor zal verminderen. Maar om uiteindelijk maximaal 300 'kortblijvende' arbeidsmigranten te huisvesten, zijn er misschien wel drie of vier hotels nodig. "We zullen de derde pas toestaan als de eerste twee een succes zijn", aldus burgemeester Van de Groep.

KRITIEK

Vanuit de commissie was er veel kritiek op de cijfers in de startnota. Die lopen volgens de leden te ver uiteen. Ook is het de onderzoekers niet gelukt om contact te leggen met de arbeidsmigranten zelf. En dat had volgens de leden van de commissie wel gemoeten.
Burgemeester Van de Groep gaf de leden hierin gelijk. Hij gaf aan dat de aantallen arbeidsmigranten die hier wonen en werken lastig in kaart te brengen zijn. "Maar als we op de precieze getallen blijven wachten gebeurt er niks", legde Van de Groep uit.
Toch gaat het college de startnota over de arbeidsmigranten nog op een paar punten verduidelijken, voordat deze aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. In december mag de raad zich erover buigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.