"Utrecht moet laten zien dat criminelen, huisjesmelkers en verkeershufters gestraft worden"

© ANP
UTRECHT - Er moet meer zicht komen op de aanpak van criminaliteit in Utrecht. Inwoners moeten zien dat bijvoorbeeld criminelen, huisjesmelkers en verkeershufters ook echt gestraft worden. Nu is het regelmatig onduidelijk hoe strafzaken en politie- en handhavingsacties aflopen. Dat stelt de Utrechtse CDA-fractie, die vindt dat burgemeester Jan van Zanen in gesprek moet met het Openbaar Ministerie en de politie om de communicatie te verbeteren.
"Loco-burgemeester Victor Everhardt, die Van Zanen gisteravond verving, was het met het voorstel eens en voegde er ook aan toe dat de aangiftebereidheid kan stijgen als mensen zien dat criminaliteit echt bestraft wordt", aldus fractievoorzitter Sander van Waveren. "We horen vaak over arrestaties, over acties van politie en de gemeentelijke handhavers, maar bijna nooit over wat er daarna gebeurt."

ZORGEN

Van Waveren maakt zich zorgen dat er nu te vaak niets gebeurt met geconstateerde overtredingen. "Het kost zoveel moeite om de informatie boven tafel te krijgen, dan maak ik me zorgen dat er misschien wel weinig te vertellen is, dat het goede werk van de politie en de gemeente blijft liggen bij het Openbaar Ministerie, dat boetes oplegt of rechtszaken moet beginnen."

INVAL GARAGEBOXEN OVERVECHT

De CDA-voorman noemt als voorbeeld de inval bij garageboxen aan de Faustdreef in Overvecht eind 2017. Daarbij stuitte de politie op illegale bedrijven, zoals shishalounges, een kapsalon, garagebedrijven, witgoedreparatiebedrijven en een fitnessruimte. Ook werden gestolen (brom)fietsen, materialen voor hennepkweek en een opengebroken kluis in beslag genomen. Van Waveren: "Het opruimen van criminaliteit in de garageboxen was een goede eerste stap, maar ik wil zeker weten dat hier ook een vervolg aan wordt gegeven: worden er mensen opgepakt, beboet of voor de rechter gebracht?"

AFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE

Het CDA stelt dat de burgemeester met de politie en het Openbaar Ministerie afspraken zou kunnen maken over de manier waarop gedurende een hele zaak actief gecommuniceerd wordt, zonder dat lopende onderzoeken daarmee gehinderd worden. Als uiteindelijke straffen voor iedereen goed zichtbaar zijn, gaat daar volgens de partij een afschrikwekkende werking vanuit, die laat zien dat misdaad niet loont. Ook wordt het draagvlak vergroot voor de inzet van de gemeente en de politie, verwacht het CDA.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.