Boek over belangrijkste vrouw in leven van Gerrit Rietveld: "Ze was van grote waarde voor zijn werk"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Ze stond in de schaduw van de bekende Gerrit Rietveld, maar dat maakt haar niet minder belangrijk. Sterker nog: ze is zo belangrijk dat ze een boek verdient. Zo dacht schrijfster Jessica van Geel ook over de belangrijkste vrouw uit het leven van Rietveld, Truus Schröder. "Rietveld was een gemoedelijke man, maar Truus ging altijd op zijn strepen staan."
Van Geel kan uren praten over de vrouw met wie Gerrit Rietveld meer dan veertig jaar een geheime relatie had. "Ze hebben elkaar in 1911 ontmoet", vertelde ze vanochtend op Radio M Utrecht. Samen met verslaggever Robert Jan Booij liep ze door het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht.
Het huis werd ontworpen door Gerrit Rietveld, voor Truus Schröder. Het werd gebouwd in 1924 en ze woonde er tot haar dood. Het huis aan de Prins Hendriklaan inspireerde Van Geel om het leven van Truus onder de loep te nemen: "Ik fietste hier vroeger al vaak langs om mijn kinderen naar zwemles te brengen, maar ik vroeg me altijd af, waar komt 'Schröder' nou eigenlijk vandaan."
Het huis laat duidelijk de invloed van Truus zien, vertelde Jessica: "Hoeken, rechte lijnen, veel grijstinten. Soberheid was alles voor haar, het moest allemaal clean zijn."
Maar ook naar het karakter van Schröder deed ze onderzoek. "Ze was heel vooruitstrevend, maar streng op zichzelf. Vrijheid was belangrijk voor haar, ze was ook heel belangrijk voor Gerrit Rietveld. Een paar kleinkinderen van hem hebben ook gezegd, hij had nooit zo'n grote architect kunnen worden zonder haar. Die waarde van haar voor zijn werk, dat vind ik heel bijzonder."
Het boek van Jessica van Geel heet 'I love you, Rietveld' en is gisteravond gepresenteerd in Amsterdam.
Verslaggever Robert Jan Booij liep vanochtend met Jessica van Geel door het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.