Margreet: de heren van de Hekendorpse sluis

Bertus was 25 jaar koster van de kerk
Bertus was 25 jaar koster van de kerk © RTV Utrecht
HEKENDORP - Sinds Margreet in Hekendorp is neergestreken is er warm contact met de 'heren van de sluis'. Iedere dag komen zij op gezette tijden samen om het nieuws van de dag en het leven in z'n algemeenheid door te nemen. "Dat is helemaal niet specifiek Hekendorps", zegt Nico Koppenol desgevraagd. "Dat zie je in heel veel gemeenten. Vroeger kwamen de dagloners hier ook samen om te wachten op een goede klus."
Twee van de heren die regelmatig op de Goejanverwellesluis samenkomen, hebben een sterke band met de hervormde kerk in het dorp, een eindje verderop. Bertus van Dam wás heel lang de koster en Jan de Kat ís de koster. Ze nemen Margreet mee om de kerk van binnen te bekijken.

WARME VOETEN VOOR EEN DUPPIE

De kerk is in 1991 grondig gerenoveerd maar gelukkig zijn de kluisjes er nog. Kluisjes waar geen geld in werd bewaard, maar stoofjes met hete kolen! Kerkgangers met geld konden vroeger voor een dubbeltje met warme voeten de dienst bijwonen. De anderen, zoals Bertus en zijn gezin, zaten te blauwbekken in de kerk.
Bertus heeft het koster zijn met moeite los gelaten - de taak van koster is toch meer een roeping dan een baantje. Gelukkig wordt zijn hulp nog wel eens ingeroepen bij een begrafenis - het constante ritme waarmee hij de klok kan luiden is onnavolgbaar.
Margreet 6

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.