Wijkse school opent chillplek betaald van 'vuurwerkgeld'

De wethouder middenin zijn zware wedstrijd.
De wethouder middenin zijn zware wedstrijd. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
WIJK BIJ DUURSTEDE - Voor de leerlingen van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede was het vandaag een bijzondere lunchpauze. Hun spiksplinternieuwe 'chillplek' werd geopend met een wel heel bijzonder potje tafeltennis: wethouder Marchal nam het op tegen de beste speler van de school. Het geld waarmee de plek betaald is, werd geschonken door de gemeente omdat er minder schade was veroorzaakt tijdens de jaarwisseling.
De gemeente had beloofd dat wanneer de jongeren tijdens oud en nieuw minder dan 10.000 euro vuurwerkschade zouden veroorzaken, ze het geld dat de gemeente overhield zelf mochten besteden. Dat kwam ze op kritiek van de VVD te staan, maar het plan werd doorgezet. Met als resultaat dat er 7500 euro beschikbaar kwam voor verschillende instellingen in Wijk, waaronder 540 euro voor het Revius Lyceum.
De leerlingen kozen voor een tafeltennistafel en nieuwe bankjes. Docent Philip Korff de Gidts staat vierkant achter de maatregel. Hij snapt de commotie niet. "Het is zo logisch als wat. Als leerlingen beloond kunnen worden, kunnen ze ook goed gedrag laten zien. Als je ziet waar het geld aan is uitgegeven en dat de investering er is uitgehaald, dan snapt iedereen wel dat dit gunstig is voor zowel hen als de gemeente." Hij gaat verder: "Hiermee ontdekken ze dat geld dat normaal aan schade besteed zou worden, nu aan iets positiefs kan worden uitgegeven."
De directeur van het Revius Lyceum houdt een praatje.
De directeur van het Revius Lyceum houdt een praatje. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Leerling en voorzitter van de leerlingenraad Luke Dirksen is het met hem eens. "Geld is geld. Daarmee kun je van alles, zeker als je jong bent. Er gaat een wereld voor je open als de gemeente je geld geeft om hier iets te doen."
Op het schoolplein neemt wethouder Marchal het vervolgens op tegen brugklasser Seb, de beste tafeltennisser van de school. De wethouder komt goed mee, maar delft uiteindelijk toch het onderspit. Na afloop is hij zowel trots op zijn getoonde spel, als op de jongeren tijdens afgelopen oudjaar. "Vorig jaar was een succes. Door het op deze manier aan te pakken is de schade beperkt gebleven tot 'slechts' 2500 euro."
Of hij van plan is het dit jaar opnieuw zo aan te pakken? "Ik zou verkeerd bezig zijn als ik dat niet zou doen, maar ik wil wel de lat hoger leggen. Als het ze lukt om nog minder schade te veroorzaken, willen we hetzelfde systeem wel uit gaan voeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.