Ondernemer Woerden boos op gemeente: "Ik faciliteer geen grootschalige hennepteelt"

© RTV Utrecht
HARMELEN - Houdt een tuincentrum in Woerden zich bezig met grootschalige hennepteelt of niet? Over die vraag buigen de gemeente Woerden en de Belastingdienst zich momenteel. Gisteren werden bij een controle aanwijzingen gevonden die op strafbare feiten wijzen, maar volgens de eigenaar is er helemaal niets aan de hand.
Marlon Henar is eigenaar van MHD Tuintechniek aan de Jan Kriegestraat in Woerden. De inval van gisteren is hem niet in de koude kleren gaan zitten: "Ik ben normaal een hele makkelijke slaper. Ik moet altijd mijn wekker zetten om op tijd wakker te worden. Maar vanochtend ben ik om vijf uur al opgestaan en ben ik gaan douchen. Ik kon niet meer slapen." 
Henar hoeft niet lang na te denken als wij hem vragen of we langs mogen komen en een kijkje mogen nemen in zijn winkel. Hij heeft naar eigen zeggen niets te verbergen: "Ik durf met alle stelligheid te zeggen dat ik geen grootschalige hennepteelt faciliteer. Wij doen meer dan welke winkel dan ook om ervoor te zorgen dat onze spullen niet worden gebruikt voor criminele activiteiten."
We runnen hier gewoon een net bedrijf
Marlon Henar - Eigenaar MHD Tuintechniek

AANWIJZINGEN

Toch laat de gemeente Woerden gisteren al vrij snel na de controle weten dat er aanwijzingen zijn gevonden die aantonen dat Henar grootschalige hennepteelt mogelijk maakt. Dit communiceert de gemeente ook via een persbericht. Henar vindt dat een kwalijke zaak: "Ik heb geen moeite met de controles. Ik ben er zelfs blij mee, want ik wil alle openheid van zaken geven. We runnen hier gewoon een net bedrijf. Maar de gemeente suggereert gelijk dat ik de grootschalige hennepteelt faciliteer."

KWEEKLAMPEN

Henar geeft toe dat hij de spullen die nodig zijn voor het telen van hennep wél verkoopt. De tentjes, warmtepompen, kweeklampen en mest staan zichbaar in zijn winkel. Maar volgens hem is het een vooroordeel dat deze artikelen alleen maar voor de hennepteelt worden gebruikt.
"Ik heb klanten die kweken puntpaprika's in een tent. Die geven ze ons vervolgens cadeau. Ik had laatst een mevrouw in de winkel die had haar eigen aardbeien in een kweektent gekweekt. Ze had daar vervolgens jam van gemaakt en leverde dat later ook bij ons af. Dus het vooroordeel dat deze spullen alleen worden gebruikt voor het telen van hennep bestrijd ik ten zeerste."

ZWARTE LIJST

Klanten die het vooroordeel juist wél bevestigen, heeft Henar ook. Hij heeft inmiddels zelfs een zwarte lijst opgesteld met gegevens van klanten die de verkeerde kant op willen. "Er kwam laatst een man de winkel binnen die vroeg of we ook hennepkwekerijen willen financieren. Ik dreigde gelijk met de politie en gaf hem mee dat ik hem nooit meer in mijn winkel wilde hebben."
Ik kan een klant niet tot aan zijn huis volgen, om te kijken wat hij ermee gaat doen.
Marlon Henar - Eigenaar MHD Tuintechniek
Maar zo overduidelijk is het niet altijd. Als iemand een kweeklamp koopt, blijft het moeilijk voor Henar om te achterhalen of het voor de hennepteelt is bedoeld. Toch zegt hij zijn best te doen: "Ik kan een klant natuurlijk niet tot aan zijn huis volgen om te kijken wat hij ermee gaat doen. Wel hebben we een aantal regels die ervoor moeten zorgen dat we de wet niet overtreden."
"Op het moment dat iemand voor twintig lampen en afzuigers komt, kunnen we dat niet verkopen zonder legitimatie en kvk-nummer. Wij verkopen aan particulieren maar vier kweeklampen per persoon. Bovendien vragen we altijd waar ze de spullen voor nodig hebben. Als het bedoeld is voor illegale plantsoorten, verkopen we het niet," aldus Henar.
Het is niet de eerste keer dat het bedrijf van Henar doorgelicht wordt. Drie jaar geleden werd hij ook al verdacht van illegale praktijken. Toen werd zelfs zijn hele winkel leeggehaald, maar na drie maanden mocht hij weer aan het werk en kreeg hij al zijn spullen terug. Tot een vervolging kwam het nooit.
De gemeente Woerden wil nog niet ingaan op het onderzoek dat nú loopt. In een persverklaring staat dat alle bevindingen door de gemeente en de belastingdienst verder worden onderzocht
Eigenaar tuincentrum Woerden: "Ik faciliteer geen grootschalige hennepteelt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.