"Ga in dialoog over beladen straatnamen in Utrecht"

De Jan Pieterszoon Coenstraat is een van de beladen straatnamen in Utrecht.
De Jan Pieterszoon Coenstraat is een van de beladen straatnamen in Utrecht. © Google Streetview
UTRECHT - Er moet een dialoog komen over hoe we in Utrecht omgaan met beladen straatnamen. D66-raadsleden Has Bakker en Mohammed Saiah hebben het stadsbestuur gevraagd hier het voortouw in te nemen, daarin bijgestaan door bijvoorbeeld historici van de Universiteit of UNESCO Nederland.
"Er komen vragen uit de stad van bewoners en belangenorganisaties over wat we moeten doen met straatnamen die beladen zijn. Daar hebben we nog geen goed antwoord op. Wij vinden daarom dat we daar het gesprek over aan moeten gaan", zegt Has Bakker.
Concrete voorbeelden van beladen straatnamen geeft Bakker niet, maar hij doelt onder meer op koloniale straatnamen in Lombok, of bijvoorbeeld straten die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog.

CONTEXT BIEDEN

Bakker stelt onder meer voor om bepaalde straatnamen van context te voorzien. "Je kan bijvoorbeeld denken aan het bieden van informatie, bijvoorbeeld door een tekst onder een straatnaam te plaatsen. Je plaatst het dan in een kader, je geeft mensen dan de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en er wat van te leren."
Het veranderen van straatnamen vindt D66 op dit moment nog niet aan de orde. "Als we hierover echt met elkaar in gesprek gaan, dan kun je daarna gaan bepalen wat je als stad zou willen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.