Zwerfkatten Leerdam en Zederik toch niet afgeschoten

© Bas Teunissen
LEERDAM - Zwerfkatten in Zederik en Leerdam kunnen weer opgelucht ademhalen. Ze worden ook na de provinciale herindeling niet afgeschoten. De dierenambulance Leerdam mag haar oude beleid van vangen en steriliseren voortzetten.
De herindeling van de twee Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam dreigde voor zwerfkatten een onheilstijding te worden, schrijft RTV Rijnmond. Vanaf 1 januari 2019 gaan de twee plaatsen samen met Vianen op in de gemeente Vijfheerenlanden en horen dan bij de provincie Utrecht. En daar worden zwerfkatten afgeschoten om te voorkomen dat ze jagen op weidevogels en vleermuizen.
In overleg met de gemeente Vijfheerenlanden is besloten dat het oude TNR-beleid blijft bestaan, zegt Gerrit de Boom van de dierenambulance Leerdam. TNR, dat staat voor Trap Neutralise Replace, betekent dat de kat wordt gevangen met een vangkooi, daarna gesteriliseerd en herplaatst zodat hij geen jongen meer kan maken of krijgen.

JAGEN

Utrecht en Friesland zijn de enige provincies waar op zwerfkatten mag worden gejaagd. De zwerfkatten zouden jaarlijks miljoenen prooien vangen en een bedreiging voor de natuur zijn. Jagers mogen in de twee provincies zelf beslissen of en wanneer ze een kat afschieten.
Hoeveel zwerfkatten er precies door jagers worden gedood is niet helemaal duidelijk. Tussen begin 2015 en deze zomer werden volgens RTV Rijnmond zeker 316 katten in de provincie Utrecht doodgeschoten. Het werkelijke aantal kan ook nog hoger liggen, omdat jagers pas sinds anderhalf jaar verplicht zijn de geschoten katten te registeren.

TERRITORIUM

De dierenambulance maakt zich grote zorgen omdat jagers ook per ongeluk onschuldige huiskatten of boerderijkatten in het buitengebied van Leerdam kunnen doden. Volgens de dierenambulance werkt het vangen, steriliseren en terugzetten het beste om het aantal zwerfkatten terug te dringen. "Wij ontkennen niet dat er veel zwerfkatten zijn en proberen daar als dierenambulance het nodige aan te doen. Het voordeel van vangen en herplaatsen, dan blijft daar een gesteriliseerde kat rondlopen die geen andere kat tolereert in zijn territorium en geen jonkies voortbrengt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.