ProRail begint aan megaklus; negen dagen werk aan spoorverdubbeling Utrecht - Leidsche Rijn

© Sem van der Wal
UTRECHT/WOERDEN - ProRail begint dit weekend aan de laatste loodjes van de spoorverdubbeling tussen Utrecht en Leidsche Rijn. De oude brug over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt opnieuw op het spoor aangesloten. Als de klus klaar is liggen er vier bruikbare sporen op het traject.
Van 20 tot en met 28 oktober werken ProRail en BAM negen dagen lang met zeker driehonderd man per dag om de sporen en de bovenleiding aan te sluiten. Reizigers moeten uiteraard rekening houden met vertraging. Er rijden de hele periode geen treinen tussen Utrecht en Woerden.
ProRail begint aan megaklus Utrecht - Leidsche Rijn

SPOORBRUGGEN

Tussen Leidsche Rijn en Vleuten waren er sinds 2010 al vier sporen in gebruik en met de afronding van de spoorverdubbeling Utrecht Centraal - Leidsche Rijn geldt dat straks voor het hele traject Utrecht - Vleuten - Woerden. Intercity's en sprinters hebben dan ieder een eigen brug over het Amsterdam-Rijnkanaal: een nieuwe spoorbrug en de oude brug die is opgehoogd en stiller gemaakt.
"Iedereen kan zich misschien nog wel herinneren dat we die nieuwe spoorbrug hebben aangelegd tussen die twee bruggen in over het Amsterdam-Rijnkanaal, naast de gele brug", zegt ProRail-woordvoerder Mercedes Grootscholten. "Die middelste nieuwe brug is in gebruik genomen en daarna zijn we die oude brug gaan reviseren en omhoog gaan leggen. Die wordt nu aangesloten. Dat heeft toch nog veel werk omhanden: je moet bovenleidingen aanleggen, de hele lay-out van het spoor verandert en je moet nieuwe ballast storten. Maar daarna zijn we daar ook wel bijna helemaal klaar."

ROBUUST

De winst van de spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn zit hem volgens ProRail in een robuustere treinverbinding, met snellere treinen en minder kans op vertraging. Tussen Utrecht en Gouda wordt de rijtijd van de sprinter bijvoorbeeld zo'n acht minuten korter.
"In feite maken we ruimte voor meer treinen. Wat je zal zien na deze werkzaamheden is dat de intercity's niet meer achter de sprinters rijden. Dus die kunnen elkaar inhalen. Dat alleen gaat al sneller en geeft minder vertragingen." 

EXTRA REISTIJD

De komende week moeten reizigers nog wel rekening houden met extra reistijd van een kwartier tot drie kwartier. Reizigers op de trajecten Rotterdam Centraal-Utrecht Centraal, Den Haag Centraal-Utrecht Centraal en Leiden Centraal-Utrecht Centraal kunnen omreizen via Schiphol Airport. Tussen Woerden en Utrecht Centraal rijden bussen.
ProRail werkt aan spoorverdubbeling Utrecht - Leidsche Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.