Plofkrakers Audibende horen celstraffen tot 12 jaar eisen

© Koen Laureij
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen van 3 tot 12 jaar tegen de vijf mannen die bekend staan als de Audibende. De groep wordt verdacht van het plegen van plofkraken in Emsdetten, Rheine en Wesel in Duitsland.
De vijf verdachten zijn vooral afkomstig uit Utrecht en zijn 26 tot 31 jaar oud. Naast de plofkraken zelf worden ze verdacht van heling van auto's en kentekenplaten en wapenbezit. Twee van de vijf wordt ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

STRAFEIS

De officier van justitie zette vanochtend in het begin van het requisitoir uiteen hoe gevaarlijk de plofkraken zijn voor de omgeving: rondvliegend glas, chemische stoffen die lekken, brand en de onvoorspelbaarheid van de explosie. "Dat er geen gewonden zijn gevallen is meer geluk dan wijsheid."
Het bewijs bestaat uit DNA-profielen, telefoongesprekken en telefoongegevens. De verdachten hebben zelf tijdens de inhoudelijke behandeling gezwegen of ontkend.
Patrick G. hoorde de zwaarste eis, 12 jaar cel. Handlanger Colin van G. hangt 7 jaar boven het hoofd. Sonny K. en Mohamed G. hoorden 40 en 36 maanden tegen zich eisen voor hun betrokkenheid bij de bende. Bob E. zou 40 maanden de cel in kunnen gaan voor het ombouwen van een vluchtauto.
Dat er geen gewonden zijn gevallen is meer geluk dan wijsheid.
Officier van justitie

NIEUW RAPPORT

Direct na de uitspraak van de strafeis staat één van de advocaten op. Hij vindt dat het OM 'op listige wijze' een nog onbekend stuk heeft toegevoegd aan het dossier. Het gaat om een rapport over brandgevaar.
Alle advocaten van de verdachten maken bezwaar tegen het toevoegen van dat rapport. Nader onderzoek zou nodig zijn. Dat rapport gaat namelijk over een pinautomaat in een Albert Heijn en niet over de automaten waar nu over wordt gesproken, zegt een van hen.
Volgens de officier van justitie gaat het om een stuk om de risico's van plofkraken te verduidelijken. De rechtbank loste het op door het rapport niet toe te staan in het dossier.

PLOFKRAKEN

In augustus 2017 werden Patrick G. en Colin van G. opgepakt na een spectaculaire achtervolging over de A1. In de bebouwde kom kreeg hun Audi een lekke band, waarna ze werden geramd en met getrokken pistolen uit de auto werden gehaald. De Utrechters hadden die nacht een geldautomaat in Emsdetten opgeblazen.
De bende wordt ook verdacht van een plofkraak in Wesel, twee weken daarvoor. De vluchtauto crashte daarbij uiteindelijk op het Anne Frankplein in de Utrechtse Transwijk, waarna de verdachten uit de Audi zijn gesprongen en de wijk in zijn gevlucht.
Bij een plofkraak op 23 juni in Rheine maakte de bende liefst 428.350 euro buit. Hierbij kwam de politie verdachte Mohamed G. op het spoor, omdat zijn DNA uit aangetroffen bloedsporen werd gehaald. Op 4 augustus haalden ze nog eens 30.000 euro op in het Duitse stadje. Patrick G. en Colin van G. zijn herkend op bewakingsbeelden van de bank, vermoedelijk tijdens een voorverkenning.
Een andere plofkraak in Rheine mislukte. De daders kregen de kluizen met daarin ruim twee ton uiteindelijk niet open en vertrokken zonder buit in volgens getuigen een zwarte BMW.
De rechtbank doet op 3 december uitspraak.
Het OM over de audibende

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.