Boswachter wil rolstoelpad op het Leersumse Veld

© Staatsbosbeheer
LEERSUM - Boswachter Corien Koreman is een actie gestart voor de aanleg van een mindervalidenpad op het Leersumse Veld. Ze wil het natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug beter toegankelijk maken voor mensen in een rolstoel, in een scootmobiel of met een rollator.
De boswachter werd een jaar geleden benaderd door iemand in een rolstoel die zijn beklag deed over het gebrek aan faciliteiten. "Ik kon de man alleen maar gelijk geven", zegt ze. "We hebben op de Utrechtse Heuvelrug momenteel voor heel veel doelgroepen faciliteiten, ruiters, mountainbikers, wandelaars, maar eigenlijk is er nog veel te weinig voor mensen die gebonden zijn aan wielen."
Het geplande pad moet zo'n 3,5 kilometer lang worden en is "half verhard". "Geen zand, zoals nu, maar ook geen asfalt. Dat willen we niet in onze natuur."
Volgens boswachter Koreman kan natuur een grote rol spelen bij revalidatie, maar dan moeten mensen er wel kunnen komen. Ook de vergrijzende bevolking zorgt nog voor een extra toename van natuur-liefhebbende gebruikers met diverse hulpmiddelen. Om al deze wensen te vervullen moet er een mindervalidepad komen, mét een rolstoelvriendelijke parkeerplaats.
Omdat Staatsbosbeheer de aanleg daarvan niet kan betalen, heeft Koreman een crowdfunding opgezet via stichting Het Buitenfonds. Er is 25.000 euro nodig.
Donateurs die 50 euro bijdragen maken kans op een excursie door het gebied met de boswachter. "Dat is gewoon een tegenprestatie die ik wil doen als mensen bereid zijn een hoger bedrag te doneren. Maar dat wil niet zeggen dat ik met kleinere bedragen niet blij ben. Alle kleine beetjes helpen. En elke hulp zal ik dankbaar aanvaarden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.